Sök på Svedea.se

En svart och brun hund biter i en brun känga på ett trägolv nära en trappa och ett fönster.

Valpar som nafsar och biter

Är du en lycklig valpägare? Då kanske du upptäckt att valpen utforskar omvärlden med sin mun och det kan bli ett problem om man inte hjälper den att lära sig rätt från början. Men det går och här är några tips.

Att nafsa är att upptäcka

Valpar har, som alla nyligen födda, en stark och medfödd vilja att börja utforska världen omkring sig. Valpar gör det med sin mun. De nafsar på allt och leker på samma sätt vilket är helt naturligt för dem. Det är så de umgås och lär sig. När en valp till exempel biter ett syskon för hårt gnäller syskonet och så sätt lär den sig hur hårt den kan nafsa innan vuxentänderna kommer och käkmusklerna blir starkare. Valpar tuggar också mer när de får nya tänder. Att lära valpar att inte bitas är alltså en naturlig del av valpträningen, med det kan krävas både tid och lite tålamod för att lyckas.

Tandlossning ökar nafsandet

En annan bakomliggande orsak till att en valp kan börja bita och nafsa mer är tandlossningen, när mjölktänder ska ersättas av permanenta tänder. Det börjar vid ca 4 månaders ålder och kan hålla på till ca 6 månader, beroende på ras. Precis som på små barn, så kan tandlossningen klia, skapa obehag och ibland göra ont vilket gör att nafsandet och bitandet ökar. Se då till att valpen får leksaker eller andra ofarliga och oömma saker att tugga på så spar du både händer och möblemang.

Ju mer bus, desto mer nafsande

En valp som är på lekhumör, eller är allmänt uppspelt, bits och nafsar mer än en lugn valp. Det är alltså klokt att låta den vila ett par gånger under dagen, då valpen kan bli stressad av mycket lek. Det är lätt för oss att misstolka stress för glädje. När valpen biter dina händer eller fötter så straffa den inte utan avled den istället med ett tuggben eller tuggleksak. Använder du en leksak när du leker med hunden så biter den i leksaken, inte i dina händer.

Straffa aldrig, lär ut

Tänk också på att inte ta för hårt i valpen. Då lär du nämligen valpen att ta hårt i dig med sina tänder. Det är samma sak med koppel. Rycker du i det så börjar valpen rycka tillbaka. Använd alltså snälla händer och låt valpen förstå att händer betyder ömhet, massage, trygghet och glädje. Straffar du valpen fysiskt så riskerar du att få en hund som biter hårdare i självförsvar nästa gång.

Goldenvalp

Vad kostar det att försäkra min valp?

Börja räkna här

Vad göra om valpen biter?

När valpen nafsar eller biter i dina händer är det viktigaste att ge valpen ett alternativ, alltså visa vad du vill att den kan bita i istället. 

Erbjud en leksak och gör så att leksaken är roligare än dina händer. När valpen nafsar i dina händer ser du till att göra dig själv så lugn och tråkig som möjligt. När den i stället riktar intresset mot leksaken ska du aktivt delta i leken för att göra så att valpen tycker att leksaken är riktigt rolig. Rikta ditt intresse mot leksaken och dra den i oförutsägbara rörelser i riktning bort från valpen så att den blir nyfiken och leklusten triggas igång. 

Du kan också erbjuda ett tuggben eller rulla i väg några godisbitar på golvet. 

Genom att bli lugn och tråkig när valpen biter i händerna lär du den att leken tar slut när den börjar bita i dig. Om du blir arg på valpen kan den antingen bli rädd och osäker eller triggas av den intensiva reaktionen och bita ännu hårdare.

Leksaker är kul

Att tugga, nafsa och bita är trots allt naturliga beteenden, så du ska inte försöka ta bort dem. Det handlar mer om att lära valpen hur och var de nafsar och biter. Lär valpen tidigt att det är helt tillåtet att tugga på leksaker, men inte på dig eller saker du håller av. Ge den gärna massor av tuggleksaker så att valpen förstår vad som är tillåtet och inte att attackera!

Låt valpen hitta vilan

Valpar har naturligtvis svårt att fokusera ibland när du vill träna den, särskild när de är uppspelta. Då kan det vara bra att lämna valpen ifred en stund med en tuggleksak så den får tid att lugna ner sig. Du får aldrig ge valpen intrycket av att du straffar den. Du ger den bara en chans att komma till ro. När stämningen sedan blivit lugnare så kan ni fortsätta.

Tålamod är en dygd

Att träna en valp kräver både tid och tålamod. Valpen har inte alltid lätt att förstå vad du vill, men ihärdighet lönar sig. Det viktiga är att du försöker hålla dig lugn och kontrollerad. Höj aldrig rösten eller skäll på valpen, det gör den bara rädd och stressad. Skulle du känna att du behöver hjälp så finns det en rad olika valpkurser som du och din hund kan lära sig mycket på.

Facebook

Instagram