Sök på Svedea.se

En liten hund springer mot oss på en gräsmatta

Så lyckas du med valpträningen

Din valp börjar känna sig hemma. Blygheten är som bortblåst, han har blivit modig och gör alltmer sällan som du tänkt dig. Långa sovstunder har bytts mot busstreck och du börjar se söndertuggade skor och kisspölar omkring dig. Börjar du sakna det ljuvliga hundlivet du drömde om? Låt oss hjälpa dig.

Bita på saker

Små valpar utforskar omvärlden via sin mun. Se till att valpen har saker som den får bära runt eller gnaga på. Plocka bort allt av värde. Om valpen trots det biter sönder allt i sin väg är det dags för vardagsapportering. Lär valpen att greppa och lämna till dig istället för att springa ärevarv och tugga i sig genom att ha godis i bakfickan och belöna när valpen plockar upp saker i munnen. Ge en godbit innan tuggandet tar vid.

Har du tidigare jagat efter valpen när han tagit något kan du börja med att slänga godiset till den lille för att undvika att sätta igång jaktleken som förstärkt beteendet. Nyttja sen byteshandel för att få tillbaka det olovliga. Valpar släpper det mesta om ditt alternativ är smaskigt nog. På detta vis lär du valpen att komma till dig med föremålen för att byta dem mot något lovligt. Med lite träning brukar valpar tröttna på snattandet då du slutat jaga efter och det lönar sig att släppa.

Biter valpen dig? Om det sker det vid lek ha alltid en leksak mellan dig och hunden. Om valptänder trots det möter hud piper du gällt till och inväntar att valpen släpper. Belöna lyhördheten genom att fortsätta leken lite lugnare. Fortsätter valpen att piraya är han nog uppe i varv och inte mottaglig för bithämningar. Då är det dags att dämpa stress, prova att gömma godis som valpen får leta efter, sökövningar lugnar och tömmer energi. Bits det ändå frenetiskt kan tandlossning vara på gång (mellan 4-6 månaders ålder), då kliar det i munnen och tuggbehovet ökar. Köp ett överflöd av tuggvänliga leksaker och tuggben att rikta in gnagande på. 

Träna rumsrenhet

Rumsrenhet kan ta tid. Det handlar inte bara om träning utan även om en fysisk färdighet som behöver utvecklas klart. Unga valpar kan helt enkelt inte hålla sig, så ställ inte för höga krav. Olyckor kommer ske och det viktigaste är att valpen kommer ut efteråt så att kiss/bajs associeras med utomhus. Förebygg skvätt inne genom att regelbundet gå ut, det kan innebära varannan timme de första veckorna.

Observera även valpen noggrant efter lek, sömn, mat, hur beter sig valpen när det trycker på? Han kanske cirklar, nosar intensivare, rör sig mot ytterdörren. Var snabb med att gå ut. Väl ute bör ni inte gå en promenad, intrycken får valpen att glömma sitt behov. Stå istället stilla på en återkommande plats och vänta lugnt ut att valpen gör ifrån sig. Bestraffa aldrig olyckor då får du en otrygg hund som försöker gömma sig när blåsan är full och det gynnar inte rumsrenheten.

Inte hoppa

Valpar är livsglada små yrväder. De vill gärna upp i ansiktet på oss för att slicka och visa sig vänliga. Det är en hälsningsritual. Sätt dig ner och hälsa på valpen så att han når ordentligt, men gör bara så när fyra tassar står i golvet istället för två. Hoppar valpen reser du dig och vänder ryggen emot. Och så fort fyra tassar åter står i marken sätter du dig ner och låter valpen hälsa. De lär sig snabbt sambandet om vi och husets besökare är konsekventa.

Golden Retriever Valp

Ge din valp en trygg start i livet

Upptäck vår hundförsäkring

Vakta mat och ben

Valpar är individer, vissa är resursbenägna, andra har fått kämpa för sin föda hos uppfödare. Personlighetsdrag och erfarenheter kan resultera i ett behov av att be om avstånd kring mat. Hundar gör så genom att morra, resa ragg, nafsa. Det är bara ett budskap. Valpen säger ”Låt mig vara ifred, jag är rädd att du ska ta min mat”. Vi kan vända den negativa förväntan till en positiv.

Först och främst låter du valpen äta ifred. Sedan passerar du på håll, vänder blick och riktning ifrån valpen samtidigt som du kastar dit något riktigt gott. Repetera. Du kan exempelvis ge valpen ett tuggben och medan det gnags och morras passerar du på behörigt avstånd, vänder bort din blick och kastar dit ett till tuggben. Inom kort kommer din valp ha en positiv förväntan på din närvaro och resursförsvaret dämpas.

Vakta hus och hem

Vissa raser har vakten nedärvd, de behöver få vakta, samtidigt som vi behöver få kontroll på skällandet. Om du samspelar kring vakten får du en hund som släpper rollen när du ber om tystnad. Beröm och bli nyfiken på din valps skällande, erbjud sedan en leksak eller en godbit som tack för hjälpen. När hunden tystnar för att leka eller äta säger du ”Sccchhh” och lär på så vis in ett kommando för tystnad. Fortsätter valpen gorma leder du lugnt in honom i ett bakre rum, kanske ett sovrum med ett kompostgaller för. Själv går du ut och vaktar för det är vad hunden vill göra, så om du tar den rollen dämpas behovet att vakta. Var konsekvent i rutinen så får du kontroll på ett läge som annars kan urarta.

Ha även en tydlig rutin kring hur ni agerar när det kommer besök. Valpar med vakttendens bör inte vara först fram och avgöra vem som får komma in eller inte. Håll istället tillbaka hunden och bjussa på snask medan besöket kommer in och hänger av sig, när valpen sitter lugnt och väntar säger du ”Vänta” och lär på så vis in ett kommando för att släppa in folk. När valpen är sansad och inte kränger sig fram säger du ”Varsågod att hälsa” och släpper iväg den lille. Med lite träning kommer du inte behöva hålla i valpen, utan kan använda orden ni tränat in.

Miljöträning och socialisering

Valpar behöver socialiseras, hanteringtränas och miljötränas för att bli trygga vuxna. Åter igen är lagom bäst. Välj ut en handfull kloka och socialt kompetenta hundar som får umgås med din valp. Hundar som lyssnar på valpens signaler och anpassa sig efter en ung hunds behov och lär din hund ett trevligt umgänge baserat på ömsesidig respekt. Övriga sporadiska möten på promenaden ignoreras och valpen peppas och belönas för att passera utan att streta mot mötet. Får valpen hälsa på alla hundar ni möter kommer du med sannolikhet få en kaotisk situation när valpen blir könsmogen unghund med förväntan på social interaktion så fort han får syn på en hund.

Se till att valpen får landa och bo in sig innan ni börjar utforska världen. Men låt det inte gå för länge, en miljötränad hund blir enkel att ha med sig framöver. När det är dags föredras korta pass och låga krav. All tillvänjning bör ske på frivillig basis och med belöningsbaserad träning. Åkt till storstan, besök ett stall, knata runt på en ängsmark, sätt er på en tågstation och så vidare. Möter ni något/någon otäckt sätt dig på huk och ta in valpen om han blir orolig, var en tryggpunkt. Låt valpen sitta i din famn medan han vänjer sig vid läget. Du kan själv bli nyfiken på det otäcka, prata med det och gå fram om det är lämpligt. Din valp kanske följer ditt initiativ och lär sig något nytt.

Stort lycka till med din nya vän!

LinkedIn
YouTube