Sök på Svedea.se

Kvinna håller hund i famnen

Så valpsäkrar du hemmet

Valpen Chapo har blivit som ett barn åt pensionerade Carita. Men en valps vardag är inte riskfri. Chapo springer in i glasdörrar, äter farliga föremål och kastar sig ut på gatan. "Försäkra valpen och valpsäkra hemmet, små nyanlända valpar kan möta traumatiska öden med stora kostnader”, säger veterinären Marie Jury.

Kaffemaskinen går igång med ett brummande ljud och två vita koppar dukas fram. Några höstlöv dalar sakta ner utanför, och i den stillsamma förorten vilar en av de första kyliga höstdagarna lugnt utanför.

Lugnet bryts ändå tvärt då en liten Jack Russel-terrier rusar fram genom vardagsrummet, tillsynes förvånad över sin egen fart. Han tar sats för att kunna hoppa över några hinder som satts ut för honom, en strykbräda och en stol. Hindren är till för att valpen inte ska kunna gnaga på elektriska sladdar eller middagsbordets matta.

Vardagen har fått en annan nyans

Den fyra månader gamla valpen, Chapo, har blivit som ett barn åt Carita. Vardagens rutiner, dagens gång och klockans tickande har fått en ny form och färg. Den är vit med bruna fläckar, stökar och kan öppna handväskor och skjutdörrar med tänderna för att hitta farliga saker att gnaga på.

- Chapo ger en mening i livet. Han ger sällskap och glädje.

Föga visste Carita vad namnet Chapo stod för, då hon glad i hågen döpte sitt vackra exemplar efter en av Latinamerikas värsta drogkungar, El Chapo. Hennes söner lurade Carita att Chapo var ett lätt uttalat och trevligt namn. Lämpligt för en liten Jack Russel. 

Men valpen Chapo är knappast i farlighetsklass med drogkungen El Chapo. Den största faran utgör Chapo trots allt för sig själv.

Golden Retriever Valp

Ge din valp en trygg start i livet

Upptäck vår hundförsäkring

Så här undviker du och din valp obehagliga överraskningar

- Valpar är busiga till sin natur. De äter det mesta, smiter iväg, springer över vägen. Därför är det viktigt att både valpsäkra hemmet och försäkra valpen, säger veterinär Marie Jury på Väsby djursjukhus.

Det händer att jag får träffa små nyanlända valpar som fått möta traumatiska öden med stora kostnader, fortsätter Marie. Veterinären har fyra enkla råd till hur valpen kan få en säkrare vardag.

Finns det vassa bordskanter i hemmet? Har grannarna en ilsken katt som kan sätta klorna i ögonen på valpen? Finns det choklad framme på bordet? Är dörren till arbetsrummet med alla elektriska sladdar stängd?

Jack Russell terrier på koppel med höstlöv på marken)

En vardag med valp är inte riskfritt

Chapo är själv ännu omedveten om farorna i sin omgivning, men Carita är däremot medveten om riskerna och väl förberedd med valpförsäkring.

- Jag försäkrade Chapo innan han blivit fyra månader gammal, för då fick jag 30 % valprabatt hos Svedea, tipsar Carita.

Carita har haft två hundar innan Chapo flyttade in och vet att valpar hittar på rackartyg och gör sig illa.

- Valpar är som barn, hur ska du kunna veta om valpen har ont då hundar inte kan tala. Och som mor eller valpägare kan du inte släppa oron och få en känsla av trygghet om du inte har en försäkring.

Carita har lämnat oron bakom sig

I dag är Caritas vardag annorlunda, den är fylld av överraskningar, men hon är förberedd. 

Carita har i dag krukväxter på en annan höjd än innan valpen Chapo flyttade in. Balkongfönstren förblir stängda i rädsla för att Chapo ska få för sig att skutta ut genom dem. Och elektriska sladdar är utom räckhåll för valpen.

- Chapo ger sällskap och glädje och Svedea ger mig trygghet, säger Carita.

Facebook

Instagram