Sök på Svedea.se

En hund ligger med sina valpar

Hunduppfödarens bästa tips inför valpköpet

Har du blivit redo att välkomna en ny fyrfota familjemedlem? Vi frågade hunduppfödaren Ulrika om hur man bäst förbereder sig inför kontakten med uppfödaren för ett lyckat valpköp.

Hur går ett valpköp till?

Börja med att ta kontakt med uppfödaren till kullen du är intresserad av för att stämma träff. Besök uppfödaren på plats och träffa valpens föräldrar, gärna även pappan om det är möjligt. På så sätt får du en bild av hur just dessa individer beter sig så att du kan få en aning om vad som väntar.

Har både du och uppfödaren kommit fram till rätt hund för dig? Då är det dags att skriva kontrakt och betala en eventuell handpenning. Sedan återstår bara att bestämma ett datum då du äntligen får hämta hem din nya familjemedlem.

Vilka frågor ska jag vara beredd att få av uppfödaren vid valpköpet?

Det viktigaste för mig som uppfödare är att skapa mig en uppfattning om hur valpen får det hemma hos dig. Hur kommer livet se ut? Vad kommer ni göra? Kommer valpen vara ensam eller alltid ha sällskap? Hur ser det ut med arbete, skola och semesterresor i familjen? Finns det en hundvakt som kan vara tillgänglig som backup?

Genom att få en tydlig bild av vilken typ av familj valpen kommer till kan jag lättare avgöra vilken valp som passar vilken ägare. Kom ihåg att jag som uppfödare alltid vill hitta det bästa hemmet åt mina valpar.

Vad ska jag som köpare förvänta mig av uppfödaren? 

Din uppfödare ska ge dig ärlig och korrekt information om skador och sjukdomar som valpen och dess släktingar råkat ut för. Är det en SKK-registrerad hund ska det finnas en stamtavla som följer med valpen vid leverans.

Det är också uppfödarens ansvar att besiktiga valpen innan du hämtar den. Finns det någon anmärkning i besiktningsintyget ska du alltid rådfråga ditt försäkringsbolag kring vad det kan ha för betydelse om hunden blir sjuk eller skadad i framtiden.  

Du ska också få information om hur du sköter om din valp på bästa sätt, och självklart ges möjlighet att höra av dig om både små och stora funderingar nu och i senare i hundens liv.

Golden Retriever Valp

Ge din valp en trygg start i livet

Upptäck vår hundförsäkring

Vilka är dina bästa tips till en ny valpköpare?

Många köpare tar kontakt med mig och ställer den första och enda frågan: ”Vad kostar en valp?”. Undvik det och berätta istället lite om dig själv och hur en valp skulle få det hos dig.

Ta reda på så mycket som möjligt om rasen redan före besöket. Då är du bättre förberedd på vilka frågor du vill ställa till uppfödaren när du väl är på plats.

Se till att försäkra valpen innan du hämtar den. När du väl fått hem din nya familjemedlem kommer du garanterat hellre ägna tid åt valpmys än att ordna med försäkring. Dessutom är det otroligt viktigt att din valp är skyddad från dag ett om något oväntat skulle uppstå.

Och till sist – lita på uppfödarens kunskap och förmåga att para ihop rätt individer. Det är det absolut viktigaste i vårt jobb.

Lycka till!

Facebook

Instagram