Sök på Svedea.se

Valp i närbild

Fyra tips inför valpens hemkomst

Dagen V som i valp närmar sig! När det äntligen börjar bli dags att hämta hem din nya familjemedlem har du förmodligen redan skaffat de mest väsentliga prylarna, men det finns en del praktiska saker som är viktiga att ordna med innan hemkomsten för att ni ska få en riktigt lyckad start tillsammans

Se över ditt hem

Skenet kan bedra om hur söt och oskyldig din lilla valp ser ut… Att gladeligen stoppa i sig saker helt utan eftertanke är tyvärr inte alls ovanligt. De kliande pirayatänderna som gärna används i tid och otid har en förmåga att hitta de mest märkliga saker att dissekera. Plocka därför undan lockande barnleksaker, farliga elsladdar och legobitar från golvet. Även mjuka saker med stoppning kan vara minst lika farliga och lockande för en valp att slita sönder och fylla magen med.  Är oturen framme och något fastnar i tarmen kan det bli en livsfarlig och dyrköpt historia. Du kan egentligen ha samma tänk som om du skulle barnsäkra ditt hem.

Teckna en försäkring redan innan du hämtar valpen

Kontakta ett djurförsäkringsbolag i god tid och berätta när du ska hämta hem din hund. Om uppfödaren har en uppfödarförsäkring brukar den sluta gälla samtidigt som valpen överlämnas till dig. När ni beger er hemåt ska det redan finnas en gällande försäkring som trätt i kraft om olyckan skulle vara framme direkt. Så var väl förberedd och ha en giltig försäkring från första dagen!

Goldenvalp

Vad kostar det att försäkra min valp?

Börja räkna här

Kontrollera besiktningsintyget

Se till att det finns ett giltigt besiktningsintyg som helst inte är äldre än sju dagar när du hämtar din valp. Detta är ett intyg på att en veterinär tittat på just din valp och kan bekräfta att den är pigg och frisk.

Finns det en anmärkning på intyget? Då är det viktigt att noga diskutera den med din uppfödare och vara medveten om konsekvenserna. Det kanske inte känns som en stor sak just där och då när det enda du vill är att få åka hem och gosa med din valp, men en anmärkning kan komma att påverka ditt försäkringsskydd negativt i framtiden. Besiktningsintyget är nämligen grunden för din försäkring och starten för dolda fel-försäkringen under förutsättning att ingen anmärkning finns.

Är du minsta osäker på vad anmärkningen innebär, ring och kontrollera med ditt försäkringsbolag om hur det kan påverka dig och din hund i framtiden.

Förbered hemresan

När det äntligen blivit dags att hämta hem din nya familjemedlem är det viktigt att se till att hemfärden blir en trevlig och säker upplevelse. Oavsett om ni åker bil, flyg eller tåg är en lämplig transportbur att rekommendera.

Ha inte bråttom på färden och ta gärna många pauser om ni har en lång hemresa. En behaglig temperatur i bilen och friskt vatten kommer man långt med! För mer konkreta tips att ta hänsyn till när du reser med hund kan du läsa mer hos Jordbruksverket.

Facebook

Instagram