Sök på Svedea.se

En hund av rasen boxer sover djupt på en röd soffa, liggandes på sidan med huvudet på en utsmyckad kudde

Så tränar du din hund att vara ensam

Hundar är sociala djur som trivs bäst med sin husse eller matte. Men genom att träna kan hunden lära sig att vara utan sällskap – bara man börjar i god tid och anpassar träningen efter ras och personlighet. Här berättar vi om ensamhetsträning med hund.

Få hundägare kan vara med sin fyrfota vän jämt. Förr eller senare dyker det upp tillfällen då hunden måste vara själv en stund. Det krävs dock träning för att hunden ska tycka att det är acceptabelt och det kan fresta på tålamodet för hundägaren.

Ordna ett tryggt ställe för hunden

Innan du börjar är det viktigt att hunden har en reträttplats där den känner sig trygg. Hunden kommer att känna sig orolig under perioder och då är en egen plats med matskål, vattenskål, favoritleksaken och gärna en mjuk hundkorg med kanter ett ställe där hunden kan känna sig lugn. En påslagen radio kan också hjälpa hunden att känna sig mindre ensam.

Begränsa hundens rörelseyta

Se även till att begränsa ytan som hunden kan röra sig på. Det är större risk att den stressar upp sig om det finns flera rum att röra sig i. Om hunden kan få ett rum med en grind –så att den ser ytterdörren – kan det vara en bra lösning.

Ensamhetsträna tidigt

Ju förr du börjar ensamhetsträna din hund, desto bättre. Men en valp eller ny hund i familjen måste först känna sig riktigt trygg i sitt nya hem. Kom ihåg att förutsättningarna skiljer mellan olika hundar. Kom ihåg att rasta hunden innan du lämnar den ensam.

Börja försiktigt

Inledningsvis kan du börja med att låtsas lämna din hund bara någon minut. Håll om möjligt hunden under uppsikt under tiden och se hur den reagerar. Gör inte för mycket väsen av att du kommer tillbaka, utan förmedla att det är helt naturligt att du är borta ibland.

Utöka tiden långsamt

Tålamod är viktigt när du ensamhetstränar din hund. Att ha för bråttom och öka hundens ensamhetstid för fort är ett vanligt misstag. Förvänta dig inte att din hund är redo att vara ensam mer än en halvtimme efter en veckas daglig träning, helst flera träningstillfällen per dag.

Förstärk hundens goda beteende

Under ensamhetsträningen kommer din hund med största sannolikhet att bli orolig och nedstämd. Den kommer säkert att skälla eller yla under träningstillfällena och då är det viktigt att inte ge efter och trösta hunden. Om hunden däremot håller sig lugn och tyst är den värd uppskattning och kanske en godbit.

Lämna inte hunden ensam för länge

Tänk på att inte lämna hunden ensam för länge. Jordbruksverket anger att hundar bör rastas minst var sjätte timme och oftare om hunden är valp eller gammal. Du får heller inte lämna en hund längre än 3 timmar i en bil. 

Mer om att lämna hunden ensam

Facebook

Instagram