Sök på Svedea.se

Hundparkour

Alla hundar tycker om att bli fysiskt och mentalt stimulerade och hundparkour är ett roligt alternativ som växer i popularitet bland hundägare runt om i världen. Vi berättar mer om vad det innebär.

Vad är hundparkour?

Hundparkour, eller "urban agility", är en aktivitet där du låter hunden använda naturliga och stadsnära miljöer för att öva sig fysiskt. Det kan innebära allt från att hoppa över hinder, balansera på olika ytor, klättra på låga murar eller krypa under staket. Det roliga med hundparkour är den kan anpassas efter hundens storlek, ålder och fysiska kapacitet, vilket gör det till en sport som passar nästan alla hundar.

Vad ska jag tänka på?

Att komma igång med hundparkour kräver inte mycket mer än en nyfiken hund som tycker om att utforska sin omgivning. Det är dock några saker du bör tänka på innan ni sätter igång:

Hur kommer jag igång?

Att börja med hundparkour kan vara både ett äventyr och en möjlighet att stärka er relation. Här är några steg för att komma igång:

  1. Utforska tillsammans: Ta promenader i olika miljöer och låt din hund utforska omgivningen.
  2. Enkla övningar: Börja med enkla övningar som att hoppa över en låg stock eller balansera på den. Glöm inte att belöna din hund efter uppgiften, både när hunden försöker eller lyckas.
  3. Var kreativ: Använd din omgivning för att hitta nya utmaningar. Varje promenad innebär olika möjligheter att öva hundparkour.
  4. Gå med i en grupp: Att gå med i en hundparkourgrupp kan ge stöd, inspiration och nya vänner både för dig och din hund. 

Varför hundparkour?

Hundparkour innebär inte bara fysisk träning utan också mental stimulans, vilket är den bästa kombinationen. Att öva tillsammans hjälper även till att skapa en djupare förståelse och kommunikation mellan dig och din hund, samtidigt som ni har roligt ihop. Pröva alltså lite lätt nästa gång ni är ute och promenerar. Det är bra att lära hunden vara nyfiken och lära den förstå att en belöning väntar om den till exempel provar att hoppa upp en sten!

Facebook

Instagram