Sök på Svedea.se

Hund springer med en stor pinne i munnen

Motion för hundar

Alla hundar behöver motion för att må bra fysiskt och psykiskt. Hur mycket och vilken typ av motion kan skilja sig mellan raser och åldrar, men de flesta hundraser behöver ungefär två timmars aktivering om dagen för att må bra.

Valpar och unghundar

Hundar räknas som valpar till de blir könsmogna. Därefter kallas de unghundar vilket de är fram till de är fullvuxna. Alla raser växer dock i sin takt och därför kan det vara svårt att veta hur just din hund behöver motioneras under denna tid. Det som står klart är dock att en ung hund mår bra av fysisk aktivitet utan att den överansträngs. Du får helt enkelt använda ditt sunda förnuft. När hunden blivit vuxen så tål den naturligtvis mycket mer, men då kan det vara en bra idé att röntga höfter och armbågar, speciellt om du planerar att springa eller cykla med sin hund. Du vet du om hundens leder klarar tyngre påfrestning.

Olika raser – olika motion

De flesta hundraser är i grund och botten framavlade för ett syfte. Vissa är t ex framavlade för att vara snabba medan andra är framtagna för att gå ned i gryt. Därför är en bra regel att titta på din hunds ursprung och bestämma vilken typ av motion som passar bäst. En vallhund har t ex ett stort behov av att röra sig medan en bulldog helst ligger i skuggan efter en lagom lång promenad. Är du osäker kan du alltid prata med uppfödaren du köpte hunden av, en veterinär eller andra ägare av samma ras.

Hundar och övervikt

Överviktiga hundar bör man absolut motionera för att få dem tillbaka till en normalare vikt. Men tänk då på att börja försiktigt. Den extra vikten belastar lederna, vilket kan leda till skador om man börjar för tufft. Ta därför inte med en överviktig hund på joggingturen. Däremot är simning ett bra och skonsamt alternativ i kombination med promenader.

Promenader

Promenader är jättebra på alla sätt för både dig och din hund. Det bästa är att ge sig ut i skogen så fler av hundens muskler får jobba. Skogen är dessutom fylld av olika dofter som håller hundens hjärna igång.

Löpning

Löpning kräver lite mer av din hund och dig själv. Vill du ta med hunden på rundan så måste ni mjukstarta så hundens ork hinner byggas upp. Börja med kortare rundor, öka sedan efterhand och låt hunden få tid att ta igen sig.

Cykling

Cykling passar inte alla raser i och med att det krävs både kondition och disciplin för att det ska går bra. Börja även här med korta rundor långt ifrån trafiken. En ovan hund kan ju plötsligt få syn på något och rycka till. Det finns hjälpmedel till cykeln att fästa kopplet på som dämpar hastiga ryck i kopplet.

Simning

Att få hunden att röra sig i vatten är både kul och skonsamt för hundens leder och muskler. Vattengympa är också bra för både muskler och konditionen och får hunden att röra sig på nya sätt. Att vara i vatten är dessutom väldigt bra för hundar som är skadade eller överviktiga. Alla hundar älskar tyvärr inte vatten med en gång men med lite övertalning brukar det gå bra.

Motionera mentalt

Alla hundar i alla åldrar behöver stimuleras mentalt och det enklaste sättet är att helt enkelt leka med din hund. I djuraffärer finns som bekant mängder med aktiverande leksaker som uppmuntrar hundens vilja att upptäcka och lösa problem.

Facebook

Instagram