Sök på Svedea.se

En trefärgad Australian Shepherd-hund fångar en tennisboll i full flykt på en agilitybana

Flyball – sporten för dig och din hund?

Tennisbollar, fotbollar och det mesta som rullar – kan din hund inte få nog av bollar? Älskar den dessutom att leka apport? Då kan flyball vara den perfekta sporten för dig och din pigga hund. Här kan du läsa mer om hur ni kommer igång.

Flyballs historia

Flyball startade i USA under 70-talet. Sporten blev stor direkt och är idag väletablerad i många länder. I Sverige är flyball ännu ingen officiell sport. Det finns alltså inga fastställda tävlingsregler och ingen hundorganisation har ansvaret över sporten. Men flyball är mycket populärt, speciellt inom Sveriges Hundungdom (Svenska Kennelklubbens ungdomsförbund).

Ett bra komplement till promenaden

Hunden, precis som människan, är anpassad för ett liv i rörelse och vissa har ett större rörelsebehov än andra. Fördelarna med flyball är många: Sporten ger utlopp för din hunds överskottsenergi, övar upp snabbhet, smidighet, fokus och smarthet. Dessutom stärker flyball bandet mellan dig och din hund.

Vad går flyball ut på?

Så kan du träna flyball

Du och din hund behöver inte mycket utrustning för att komma igång. Fyra hopphinder, samt några bollar förstås. Du börjar med att lära din hund  att hoppa över ett hinder för att komma till bollen. Därefter lägger du till fler hinder. För mycket små hundar kan tennisbollen bytas ut mot en squashboll. Glöm inte att belöna när hunden gör rätt . Flyball-lådan kan vara besvärlig att få tag på, men hör av dig till en närliggande hundklubb eller leta på nätet. Hundklubben kan även erbjuda kurser i flyball.

Intresserad av att tävla?

Se först till att din hund vuxit färdigt och är fullt frisk. Den ska också ha bra kondition och kunna fungera ihop med andra hundar. Då flyball nästan alltid körs i lagform behöver du även hitta tre kompisar. Små och stora hundar kan utan problem delta i samma lag. Besök sen Sveriges Hundungdom för att hitta information om tävlingar och annat kul.

Värt att tänka på

Text av: Catalina Gustafsson, Svedea

Facebook

Instagram