Sök på Svedea.se

En ljusbrun hund med svart nos och svarta öron utforskar en pussel leksak för hundar på ett ljust trägolv inomhus

Aktivera hunden inomhus

Ibland tillåter inte vädret en längre hundpromenad. Vad gör man då när hunden är på lekhumör? Det finns massor av roliga lekar och stimulerande aktiviteter ni kan göra inomhus och din hund kommer att älska det!

Kurragömma

Kurragömma är inte bara en aktiv lek som inkluderar problemlösning utan även ett bra tillfälle att öva på kommandot ”stanna”. Du säger då åt din hund att stanna. Gå sedan och göm dig någonstans i hemmet. När du gjort det så kallar du på hunden – nu ska den hitta dig! När hunden hittat dig belönar du den så den känner att den gjort något bra. Har hunden svårt att stanna så börja med korta avstånd och göm dig runt närmaste hörn.

Godis på nosen

Den här leken kan vara lite mer utmanande att klara direkt, så börja lite enklare med att lägga en godis framför hunden. Den ska stå eller sitta stilla och vänta på att du säger ”varsågod”. Steg två kan vara att lägga godis på framtassarna på hunden. Klarar den av det? Då kan du försöka lägga en godisbit på hundens nos. När du säger varsågod ska hunden fånga godiset innan den faller ned på golvet. Det viktigaste är dock att hunden lär sig vara still på kommando – det spelar ingen större roll om godisbiten hinner landa på golvet!

Mental aktivering

Det finns många olika aktiveringsleksaker att köpa som gör att din hund får jobba för sin belöning. Vill du spara pengar kan du enkelt göra egna leksaker. Du kan till exempel stoppa in godis i en toalettpappersrulle eller en mindre kartong och vika ihop den. Låt sedan hunden försöka få ut godiset på egen hand. En variant kan vara att vika ihop rullens sidor ordentligt och klippa ett litet hål där godisbitarna kan trilla ut. Du kan även ta en tom PET-flaska, lägga några godisbitar i den och ställa den på golvet. Utmaningen är nu att få hunden att förstå hur flaskan måste vinklas för att godiset ska ramla ut. När det är dags att öka svårighetsgraden kan du testa att lätt skruva på korken på flaskan.

Låt hunden städa

Det här är i grunden en apportövning, men som en bonus lär du hunden att städa efter sig! Leken går ut på att hunden ska lära sig lägga tillbaka sina leksaker i en korg eller förvaringsback. Börja med att slänga ut en leksak på golvet. Nu ska hunden hämta och lägga den i korgen på ditt kommando ”städa”, ”lägg i backen” eller det som känns bekvämt för dig. Kom ihåg att belöna hunden när den lyckas. Vill du trappa upp svårighetsgraden använder du bara fler och fler leksaker. Snart kommer hunden att bli en klippa på att städa efter sig!

Nosework

Nosework, eller spårning, går alldeles utmärkt att göra inomhus. Det krävs inga dyra hjälpmedel utan bara saker du redan har hemma. I korthet går det ut på att hunden ska använda sin nos genom att följa spår som du placerat ut inomhus. Välj något som din hund tycker är riktigt gott och säg sedan åt den att sitta och vänta – en bra övning i sig. När hunden väl väntar går du i väg och lägger ditt spår. Dra till exempel en godisbit längs golvet fram till målet. Du kan också lägga ut mindre godisbitar som leder till den stora belöningen. Motiveras din hund av något annat än godisbitar så använd bara det istället. 

Mer om nosework utomhus
Klickerträning

Sveriges nöjdaste djurkunder

Se vår hundförsäkring

Hundparkour

Vill ni få en riktig utmaning kan ni träna på att få din hund att stå på två ben, krypa, rulla runt, hoppa upp, hoppa över hinder och mycket mer på kommando. Det är svårt i början, men det ger hunden bättre kroppskontroll och balanssinne, vilket i sin tur leder till bättre självförtroende.

Skall-övning

De flesta hundar skäller av naturen, men du kan relativt lätt lära den skälla på kommando. Ta en godisbit och håll den i handen mot ditt bröst. Då kommer hunden att vilja få tag på godiset genom att hoppa och krafsa. Så fort hunden börjar ge ifrån sig ljud så peppar du hunden med rösten. När ljudet börjar bli ett skall ger du hunden godisbiten. Fortsätt på detta sätt till hunden ger ifrån sig ett skall. Belöna med godis så fort den gör rätt. Använd alltid kommandot ”skall” och när hunden förstår kommandot kan du stegra övningen genom att den måste skälla flera gånger får att bli belönad.

Varför ska man lära sin hund skälla på kommando? Du kan faktiskt ha mer nytta av det än du kanske tror. Tänk dig till exempel om du ramlat illa i skogen och behöver hjälp. Då hörs hundens skall mycket längre bort än dina rop. Har du en hund som skäller mycket och ofta kan denna övning också vara ett sätt att lära hunden förstå kommandot ”tyst”. Ge först kommandot ”skall” och belöna med godis och sedan kommandot ”tyst”.

Mer om hundar som skäller mycket och ofta

Skäm bort hunden

Att bada, borsta och kolla öron, ögon och tänder på din hund är viktigt och stärker samtidigt bandet er emellan. Passa på när du har en halvtimme över och varför inte avsluta med en hundmassage? Det finns enklare massageövningar som du kan göra hemma, som exempelvis strykningar med handflatan på hela kroppen (effleurage). Du kan även knåda hundens hud, till exempel i nacken (bindvävsmassage). Ett tredje alternativ är massage i ansiktet. Då drar du dina händer längs mungiporna och masserar huvudet och hakan. Är din hund inte bekväm med detta gör du bara en annan övning.

Mer om hundmassage

Facebook

Instagram