Sök på Svedea.se

En kvinna i en röd tröja böjer sig framåt och ger en vit och svart hund en puss på nosen under en hundutställning utomhus

Hundutställningar – hur går det till?

Hundutställningar har länge varit en populär aktivitet över stora delar av världen, men vad innebär det att tävla och hur går det till? Vi berättar mer.

Hundutställningar är en gammal företeelse och den första hölls enligt New York Time Magazine redan 1859 då 50 hundar av olika raser deltog. Idag hålls det olika typer av utställningar varje helg över hela världen. Här berättar vi om några utställningstyper. 

Best in show   

I grunden är syftet med en hundutställning att utvärdera avelsresultat med fokus på rastyp, konstruktion och sundhet. Idag har det dock mer utvecklats till ett trevligt och socialt tillfälle att ställa ut sin hund på. Du träffar likasinnade och får ägna en hel dag till att titta många vackra hundar och träffa andra tävlingssugna hussar och mattar. 

Finns det krav för att ställa ut hunden? 

För att få tävla på en hundutställning, i en klubb som är anknuten eller tävling arrangerad av SKK, krävs att hunden är svenskägd och registrerad i SKK. Utländska hundar ska vara registrerade i en erkänd utländsk kennelklubb som är godkänd av SKK. For dig som ägare gäller dessutom särskilda krav för att bli medlem i arrangerande klubb. Hunden ska vara vaccinerad enligt gällande regler samt vara ID-märkt. Valpar under 4 månaders ålder får inte införas på utställningsområdet.    

Olika kategorier av hundutställningar  

Inofficiell hundutställning 

Detta är mer en träningstävling där resultaten inte är officiella. För dig som är ny inom sporten är detta ett perfekt tillfälle att ta dina första steg i utställningsringen med din hund.   

Nationell Hundutställning 

Detta är en officiell tävling där resultaten registreras hos SKK. Du kan vinna svenska Certifikat som är grunden för att din hund ska bli Svensk Champion. 

Internationell hundutställning

Även denna variant är en officiell tävling där resultaten registreras. Du kan tävla både om Certifikat och Internationella Certifikat. Skillnaden mellan dessa är att din hund då kan tävla om att bli internationell champion. 

Mer om att bli champion hos SKK

Så går en tävling till 

Hunden bedöms inom sin ras och i följande åldersklasser:   

Hanar visas alltid först och därefter tikar. Varje klass går in i ringen och nu är det domarens jobb att utse vilka hundar som är så nära rasstandarden som möjligt. De hundar som domaren tycker är bäst skickas vidare till Bästa hane respektive bästa tik. Detta genom att tilldela de bästa hundarna i varje klass priset CK (certifikatkvalité) En till fyra hundar placeras i klassen och domaren kan välja hur många som ska tilldelas CK. När alla klasser är klara med hanhundar kallas de som fått CK tillbaka för att tävla om rasens bästa hanhund. Här rankas återigen en till fyra hundar och den som vinner blir då dagens bästa hanhund.  

Efter detta börjar tikarna och de bedöms på samma sätt. Varje klass tävlar för sig för att sedan tävla om dagens bästa tik. Domaren har då utsett bästa hane och dagens bästa tik. Dessa kommer då tillbaka för att tävla om bäst i rasen (BIR) den som inte blir BIR blir bäst i motsatt kön (BIM). Detta görs med alla raser och därefter närmar sig finalerna.   

Alla hundraser delas in i olika grupper, antingen på grund av gemensam bakgrund eller gemensamt arbetsområde. Det finns nio olika grupper. I finalen kommer en grupp i taget in och här utser en domare dagen bästa i grupp ett till nio. Det brukar bli en spännande tillställning men mycket applåder och härlig stämning. När dagens tävling börjar lida mot sitt slut står domaren med 9 gruppvinare och utav dessa utses utställningens bästa hund – Best in show.  

Bra tips för en lyckad träning 

Till slut 

Det som är viktigt för träning av en utställningshund är en glad och positiv hund, att hunden ska tycka det är roligt. Det är det du som bygger förutsättningarna för detta. Ha tålamod och fokusera på att alltid berömma det positiva. Passa gärna på att besöka en utställning för att se hur det går till innan du tävlar första gången.  

Att ställa ut din hund är en härlig aktivitet för hela familjen. Det viktigaste är inte att vinna, du har gjort något kul ihop med din hund och det är alltid samma fina hund du åker hem med.   

LinkedIn
YouTube