Sök på Svedea.se

Svartvit hund ger tass till kvinna utomhus

Freestyle och heelwork to music

Lydnadsträning med hunden kan göras på många olika sätt. Freestyle och heelwork to music är relativt nya hundsporter, men garanterat bland de roligaste sätten att lära hunden gå fot!

Hundsporterna freestyle och heelwork to music utvecklades i Nordamerika, England och Nederländerna och kom till Sverige först runt 2010. Bakgrunden var behovet av ett mer kreativt och lustfyllt sätt att träna lydnad i kombination med musik. Det som skiljer grenarna åt är typen av rörelser och positionsarbete. 

Varför ska man träna freestyle eller heelwork to music?

Få träningsformer är så roliga att träna med sin hund som freestyle och heelwork to music! Du kommer att ha kul med din hund och ni kommer att få en nära relation under träningen. Så om du älskar musik, dans och hundar borde du testa. Gillar du och din hund att uppträda inför folk borde ni prova att tävla också. Men bara att träna kommer att ge er många härliga stunder tillsammans!

Det här är freestyle

Den ursprungliga hundsporten kallas freestyle och härrör från 1989. Som hundförare ska du ta fram ett program där hunden ska röra sig till musik du har valt. Programmet ska bestå av max 25 % positionsarbete och ger dit stor frihet att utforma programmet. Freestyle blev en officiell gren 2007.

Det här är heelwork to music

Heelwork to music är en precisionsgren som skapades i Storbritannien där din hund ska gå fot i bestämda positioner i förhållande till dig som hundförare. Det finns tio fasta positioner och programmet ska vara uppbyggt kring en eller flera av dessa. Ett program ska innehålla minst 75 % positionsarbete. Heelwork to music blev en officiell gren 2011.

Vem kan börja träna freestyle och heelwork to music?

Från början ville man främst locka ungdomar att börja träna och tävla i lydnad med sina hundar, framför allt heelwork to music. I dag finns utövare och tävlingsdeltagare i alla åldrar och bland hundarna är de flesta hundraserna representerade, från chihuahuor till grand danois.

Så bedöms freestyle och heelwork to music

Båda grenarna har tre olika tävlingsklasser med olika svårighetsgrad. Gemensamt för båda är programmens längd som kan vara 2,5 minuter (klass I), 3,5 minuter (klass II) eller 4 minuter (klass III). Domarna sätter betyg i precision och samarbete, programmets innehåll samt tolkning av musiken. 

Vill du veta mer om freestyle och heelwork to music?

Svenska Kennelklubben kan du läsa mer om hundsporterna. Vill du fördjupa dig ytterligare och till exempel läsa om de tio positionerna i heelwork to music kan du besöka Svenska Hundfreestyleklubben.

LinkedIn
YouTube