Sök på Svedea.se

Hund myser på en kudde

Finns det allergivänliga hundar?

Det finns många allergiker som längtar efter en hund och som därför vill ha tips om allergivänliga hundraser. Tyvärr finns det inga helt allergifria raser, men allergivänligheten skiljer sig däremot mellan olika hundar. Det innebär i praktiken att du kan tåla en hund men inte en annan, även om de tillhör samma ras.

Vad orsakar allergin?

Det som utlöser allergiska reaktioner är Allergener som finns i hundens päls, saliv, hud och urin. Vissa tror därför att en korthårig hund är bättre än en långhårig, men det stämmer inte. Det är inte själva pälsen som orsakar reaktionen. Partiklarna sprider sig även där hunden vistas. Därför kan en allergisk reaktion uppstå om man till exempel sitter i en soffa som hunden varit i.

Allergivänliga hundraser

Man kan inte säkert säga om någon enskild ras är mer allergivänlig än en annan. Generellt utsöndrar dock stora hundar mer allergener. Man har forskat kring hur mycket allergener olika hundraser producerar genomsnittligt. Det har visat att i hem där hundar av olika raser bor är halten av allergener ungefär lika hög som hos de med mer ”allergivänliga” raser.

Hur hittar jag rätt hund?

Ett tips är att fokusera på individuella hundar snarare än en speciell hundras. Det är också troligt att du klarar en tik lättare än en hanhund. Prova att ha hunden hemma för att se hur du reagerar på den. Det kan dock ta ett tag innan allergiska reaktioner uppkommer så det är inte ett helt säkert sätt. Sedan beror det naturligtvis på hur allergisk du är. Om du vill få reda på hur allergivänlig en speciell hund är, så kan du göra ett allergen-test som du skickar in till ett labb för analys. Du kan även testa dig själv för att se vilka allergener du reagerar på. Då kan du matchas mot en hund som inte producerar just de allergenerna du själv reagerar på.

En hund kan bli mer allergivänlig

Du kan själv minska halten av hundens allergener genom att tvätta hunden ofta. Se då till att den får bada ca två gånger i veckan med ett schampo som inte torkar ut huden. Var också noggrann med städningen. Våttorka gärna golv och möbler så allergenerna inte sprider sig i luften. Det är också bra att tvätta det som hunden varit i kontakt med och begränsa ställena där hunden får vara. Att hålla den borta från sängen och soffan är bra exempel.

Facebook

Instagram