Sök på Svedea.se

Hund med bandage kring benet

Hundens hemapotek

Alla vet vi att våra hundar behöver mat, vatten, omvårdnad, motion och kärlek för att må bra. Men det är samtidigt lätt att glömma att oturen kan slå till. Därför är det en bra idé att utrusta dig med ett hemapotek för hunden. Det här är viktigast att ha hemma.

Se till att vara förberedd

Skulle din hund skada sig kan du faktiskt göra en hel del själv med rätt sjukvårdsmaterial. Det kan till exempel handla om att snabbt kunna stoppa en blödning för att sedan åka vidare in till veterinären för att få hjälp, eller plåstra om mindre sår själv hemma. Det är alltså en bra idé att ha ett vettigt basutbud hemma som du kan komplettera med det som passar just din hund. Här är några förslag på ett bra basapotek:

Febertermometer

Normal kroppstemperatur för en hund i vila är ungefär 37,5 - 39 grader men det är bra att du lär dig vad just din hunds normala temperatur brukar ha normalt. Ta gärna tempen på din hund några dagar vid samma tidpunkt och notera ner resultatet för att få fram ett bra medelvärde. Så här gör du:

Koksaltlösning

Bra att rengöra smutsiga sår med eller om det kommit in skräp i hundens öga.

Kompresser

Lägg kompressen närmast såret när du lägger ett förband. Se till att först tvätta såret så det är rent från synlig smuts.

Bandage/självhäftande linda

Bandaget ska bland annat skydda såret från att smuts kommer in så att såret kan läka. Det finns olika typer av förband som du kan lägga. Det här är två av de vanligaste som är bra att känna till:

Tryckförband

För att stoppa en akut blödning behövs tryck mot själva såret.

Går det inte att lägga ett förband för att såret sitter illa till, kan du försöka stoppa blödningen genom att lägga en gasbinda (hela rullen) mot såret och hålla ett konstant tryck med hjälp av dina fingrar.

Tassbandage

Först så behöver såret tvättas rent, därefter lägger du på en steril kompress. För att skydda tårna mot skavsår inne i bandaget, lägger du bomullsremsor mellan tårna och även runt sporren lite högre upp. Därefter lindar du bomull en bit upp på benet. Bomullen fästs med några varv gasbinda och därefter självhäftande linda. Ibland kan extra tejp behövas. Det är viktigt att inte linda för hårt.

Kirurgtejp

Kan användas för att fästa ett bandage eller hålla en kompress på plats.

Bomull

Används som tryck- och stötskydd under ett förband för att skydda såret och vävnaderna omkring. Använder man inte detta så finns risk att förbandet ger orsakar tryckskador.

Klosax

Att hålla efter längden på hundens klor är viktigt. Långa klor kan gå sönder eller göra så hunden får svårt att röra sig normalt. Det är dock viktigt att inte klippa klorna för kort så pulpan blottas, eftersom det är smärtsamt för hunden.

Desinfektionsmedel

Klorhexidin är ett bra alternativ att ha hemma. Sårdesinfektionsmedlet renar såret och hämmar/dödar tillväxten av bakterier. Ska endast användas på hudsår.

Blodstopp

Blodstopp är ett pulver som snabbt och effektivt stoppar blödande klor om du har råkat klippa i pulpan vid kloklippning. Lägg en liten mängd av pulvret direkt på den blödande klon med hjälp av en tops eller liknande. Tryck sedan försiktigt tills blödningen slutar. OBS! Blodstopp ska inte användas på djupa sår eller brännskador.

Probiotiska preparat

Probiotiska preparat, som Canikur pro, kan användas för att förbättra tarmfloran om din hund har problem med magen, som diarré. Obalansen kan vara orsakad av stress, antibiotikabehandling eller andra tillstånd som påverkar den naturliga bakteriefloran i tarmen. Preparatet innehåller probiotika, ett ämne som normalt finns i tarmen för att främja en bra tarmmiljö, och en mineralrik lera som fungerar som bindemedel. Leran kan binda vätska i tarmen och hjälpa till vid diarrér.

Fästingborttagare

Har din hund fått en fästing? Då är det viktigt att försöka ta bort den så snart som möjligt, eftersom fästingar bär på en del sjukdomar. Med en fästingborttagare tar du lätt bort fästingar som bitit sig fast. Det är viktigt att försöka få med sig hela fästingen när du tar bort den.

Sax

Kan vara bra för att klippa upp tidigare lagt bandage som behöver läggas om. Det är dock viktigt att ha en sax med trubbiga ändar så att man inte råkar skada sin hund och vara väldigt noga så att du bara klipper i själva bandagematerialet.

Krage/tratt

Kan vara användbart för att undvika att din hund försöker slicka på sitt sår eller bita bort ett bandage. Kragen kan också användas för att skydda dig om hunden inte tycker om att du håller på med såret och försöker bitas. Ett alternativ i dessa lägen är att använda sig av en munkorg eller nossnara en kort stund.

Engångshandskar

Kan vara bra att ha på sig när du ska tvätta ett sår för att skydda såret och dina händer från bakterier.

Gasbinda

Är bra att ha som förbandsmaterial, men även om du behöver göra ett tryckförband.

Pincett

Kan användas för att plocka bort mindre skräp som fastnat i ett sår.

Första-hjälpen kit

I ett färdigt första hjälpen-kit finns det mesta du behöver för att ta hand om en akut sårskada. Det kan vara bra att ha det med dig när du är ute på aktiviteter med din hund, eftersom det är svårt att ta med sig hela hemapotek vid dessa tillfällen. Köper du ett färdigt kit brukar det följa med ett litet häfte med tips och råd om oturen skulle vara framme.

Kontaktuppgifter veterinär

Det kan vara bra att skriva ned telefonnummer och adresser till dina närmaste djursjukhus så du har det lätt tillgängligt om situationen skulle kräva det. Kontrollera gärna i förväg vilka djursjukhus som du har i närheten och vilka som har öppet på jourtid (kvällar och helger).

Sakerna vi gått igenom här är alltid bra att ha hemma. Även om det kan upplevas som många saker att införskaffa är de väldigt användbara och tar ganska liten plats. En bra idé är att köpa en plastlåda med lock och förvara ditt hemapotek i. Då vet du vart du har allt och sakerna skyddas mot damm och smuts. Vi hoppas att dessa tips ska hjälpa dig känna dig bättre förberedd och tryggare om något skulle hända din hund. Du hittar de flesta av produkterna hos FirstVets djurbutik online där du även har 10 % rabatt som Svedeakund.

Facebook

Instagram