Sök på Svedea.se

Hund säkrad med bilsele sitter i baksätet av bilen

Åksjuka hos hund

Att ta med sin hund på resa är inte alls så besvärligt som man kan tro. Om man bara förbereder sig noga, brukar det gå finfint. Men en del hundar kan, likt oss människor, bli åksjuka. Här berättar vi mer hur du förebygger och lindrar symptomen för åksjuka hos hund. 

Även om bilresor till en början kan få hunden att känna sig illa till mods så brukar de flesta hundar lära sig att älska dem. De får chansen att se världen rusa förbi utanför och möjligheter till promenader på nya platser. 

Varför uppstår åksjuka hos hund? 

Åksjuka hos hundar, precis som hos människor, uppstår på grund av en obalans i innerörat, som är ansvarigt för att upprätthålla kroppens balans och rumsuppfattning. När en hund färdas i ett fordon, kan rörelsen orsaka en konflikt mellan de visuella signalerna som hunden ser och de vestibulära signalerna från innerörat, som känner av rörelse och balans. Denna konflikt kan leda till att hunden blir åksjuk. 

Symptom hos åksjuk hund   

Åksjuka är vanligare hos valpar, men det kan även drabba vuxna hundar. Några typiska symptom på åksjuka är: 

Symptomen avtar efter att bilfärden är avslutad. 

Vad gör man om hunden är åksjuk? 

Skillnad på åksjuka och stress 

Om hunden är lugn när bilresan börjar men efter ett par kurviga vägavsnitt visar tecken på obehag och tidigare beskrivna symtom är den med största sannolikhet åksjuk. 

Skulle hunden istället bli stressad redan innan redan så kan det bero på tidigare negativa erfarenheter vid bilresa och det behöver inte bero på att den är åksjuk. Det kan handla om att den varit med om en olycka, ogillar starka motorljud eller vibrationer eller att ägaren har en negativ sinnestämning som påverkar hunden. 

Hur ska hunden åka i bilen? 

Träna hunden genom att låta den testa olika platser i bilen för att minska eventuell åksjuka. Den ska sitta säkert i bilen, och det gör den lämpligast i en bur i bagageutrymmet eller i baksätet fastspänd med ett speciellt säkerhetsbälte för hundar. 

I buren sitter den säkrast om något skulle inträffa, till exempel vid en häftig inbromsning. Burar kan faktiskt få hunden att känna sig tryggare under resan. 

Om hunden far omkring i bilen kan den dessutom distrahera föraren alldeles för mycket, och det mår ingen bra av. 

Extremt åksjuk hund 

Skulle din hund ha anlag för svår åksjuka och illamående, kontakta din veterinär för att få receptbelagda läkemedel utskrivna. Det är åksjuketabletter av liknande slag som vi människor brukar få, men tänk på att doseringen är annorlunda än för oss människor. Fråga din veterinär eller på apoteket. 

Man ger hunden tabletterna på fastande mage ½-1 timme före avresan och sedan bör hunden inte utfodras förrän den kommer fram. 

Du kan även överväga att använda icke-receptbelagda alternativ, exempelvis lugnande doftferomoner som finns att köpa som spray. Då sprayar man feromoner i bilen där hunden ska sitta ungefär en kvart innan avresa, vilket kan lindra stress och anspänning. 

Ha tålamod och förbered noga 

Att resa med din hund kan vara en underbar upplevelse som berikar både ditt och din fyrbenta väns liv. Trots utmaningarna med åksjuka, finns det knep att göra resan behaglig för din hund. Kom ihåg, varje resa är en möjlighet att utforska och skapa oförglömliga minnen tillsammans. 

Med tålamod och rätt förberedelser kan du lindra hundens åksjuka eller stress, och börja se fram emot era gemensamma äventyr på vägarna. Lycka till! 

LinkedIn
YouTube