Sök på Svedea.se

En tax som tittar nyfiket

Tax

Tax är en snäll hundras med jämnt humör, men också modig, envis och uthållig. Taxen är i grunden en jakthund, men fungerar även bra som familjehund. Svedeas hundförsäkring är framtagen för att skydda favoriter som dessa och tål att jämföras.

Försäkra din tax

Svedeas hundförsäkring passar utmärkt för en pigg och snäll hundras som tax. Försäkringen gäller hela hundens liv, ersättning för medicin ingår alltid och du har tillgång till veterinärvårdsbesök hos FirstVet utan extra kostnad. Jämför oss gärna. 

Om taxar

Taxen är känd sedan medeltiden och har sitt ursprung i Tyskland, därav rasens tyska ursprungsnamn dachs (som betyder grävling) eller dachshound. Rasen avlades fram för att kunna jaga i gryt, främst grävlingar, därav taxens kroppsform. Sedan dess har rasen utvecklats till att både fungera som långsamt drivande jakthundar och sällskapshundar. Svenska taxklubben grundades 1901.

Taxens storlek och utseende

Taxen är känd för sina korta ben och den långa kropp. Taxen finns i tre storlekar: kanintax, dvärgtax och normaltax där omfånget på bröstkorgen avgör vilken variant den tillhör. Det finns korthåriga, strävhåriga och långhåriga taxar. De vanligaste färgerna är svart med tanteckning, rödbrun eller viltfärgad.

Hälsa och skötsel

Taxen blir ofta blir väldigt gammal och är en generellt frisk hundras. Men på grund av den långa ryggen kan det förekomma problem med diskbråck och andra ryggproblem. Uppfödare är dock uppmärksamma på detta. Den korthåriga taxen kräver ingen speciell pälsvård. Den strävhåriga varianten behöver dock trimmas, men ska inte klippas. Den långhåriga taxen måste borstas regelbundet.

Källa: SKK

Facebook

Instagram