Sök på Svedea.se

Siberian husky med blå ögon står i snön bland träd

Siberian husky

Siberian husky är i grunden en slädhund som har motion och flockgemenskapen i blodet. Ibland kan hunden uppträda något reserverat men rasen är snäll, livlig, utåtriktad, uppmärksam och älskar att arbeta.

Försäkra Siberian husky

Svedeas hundförsäkring passar utmärkt för en pigg och motionsälskande hundras som Siberian husky. Försäkringen gäller hela hundens liv, ersättning för medicin ingår alltid och du har tillgång till veterinärvårdsbesök hos FirstVet utan extra kostnad. Jämför oss gärna.

Om Siberian husky

Ursprungligen använde människan Siberian husky som slädhund, i och med att den var kapabel att dra lastade slädar över stora avstånd. Nomadfolken i norra Sibirien blev alltså helt beroende av denna hundras för sin överlevnad. I modern tid har man även börjat använda rasen vid draghundstävlingar och i turistverksamhet på grund av dess snabbhet och styrka. 

Siberian husky storlek och utseende

Siberian husky är en medelstor, arbetande hundras som utstrålar kraft, fart och uthållighet. Hanhundarna är finlemmat maskulina och tikarna är feminina men ändå kraftfulla. Rasen har en dubbel, medellång päls med mjuk tät underull och raka och mjuka täckhår. Medelstorleken för hanar är 50–60 cm och för tikar 50–56 cm. En hane väger i genomsnitt 20–27 kg och en tik väger normalt 16–23 kg. 

Hälsa och skötsel

Siberian husky är generellt en frisk ras utan nedärvda hälsoproblem. Detta beror antagligen på att den avlas för funktion som enda syfte. Dessa hundar är även något äldre när de får sina första valpar. Det gör det lättare att upptäcka individer med eventuella ärftliga sjukdomar, som då kan undantas från avel. Risken för höftleds- och armbågsledsdystplasi är väldigt låg och bara ett fåtal har ögonsjukdomar som upptäckts vid så kallad ögonlysning. Hundens kräver mycket motion och behöver en flockgemenskap, så det är viktigt att du ser till att detta fungerar.  Siberian husky har även en utpräglad jaktinstinkt, så den bör inte släppas lös utan eftertanke. Hundens päls är lättskött, den fäller päls regelbundet och behöver aldrig trimmas. Hunden behöver bara badas vid behov.

Källa: SKK

Facebook

Instagram