Sök på Svedea.se

Stående norsk älghund i naturligt landskap

Norsk älghund

Den norska älghunden är en vänlig och självsäker jakt- och vakthund som är både energisk och tålig och högljudd. Den behöver alltså tränas tidigt om du vill att den ska skälla på kommando. Rasen är oberoende, men samtidigt en bra familjehund.

Försäkra norsk älghund

Svedeas hundförsäkring passar utmärkt för en tålig och energisk hundras som norsk älghund. Försäkringen gäller hela hundens liv, ersättning för medicin ingår alltid och du har tillgång till veterinärvårdsbesök hos FirstVet utan extra kostnad. Jämför oss gärna.

Om norsk älghund

Norsk älghund är en mycket gammal ras som har sitt ursprung på den skandinaviska halvön. Arkeologer har till och med hittat skelett av en liknande hund från 4 000-5 000 f.kr. Rasen användes ursprungligen för att spåra och jaga älg och används än i dag som jakthund, främst i Skandinavien.

Norsk älghund storlek och utseende

Älghunden är en spetshund med en kort och kompakt kropp. Normal mankhöjd för hanar är ca 52 cm och för tikar ca 49 cm. Den rör sig spänstigt och har pigga upprättstående öron. Pälsen är tät i grått eller svart och svansen upprullad över ryggen.

Hälsa och skötsel

Rasen är generellt frisk och fri från ärftliga sjukdomar, men de kan drabbas av glaukom (ögonsjukdom) och höftledsdysplasi (HD). Därför tittas det noga på ögon och höfter innan djur väljs för avel. Norsk älghund har en tät päls av underull och täckhår som är längre på svansen, benens baksidor och kring nacken. På grund av detta bör man borsta hunden när den fäller, vilket den normalt gör två gånger om året.

Källa: SKK

Facebook

Instagram