Sök på Svedea.se

En brun och vit hund med tjock päls och krullad svans står i snön. Hunden bär en sele och tittar uppmärksamt mot kameran.

Hälleforshund

Hälleforshunden är en robust och lojal hundras med rötter i Sverige. Den är en utpräglad jakthund med en stark arbetsvilja, stor viltskärpa och en naturlig förmåga att spåra vilt.

Snabba fakta om hälleforshunden 

Om hälleforshund 

Hälleforshunden är en förhållandevis ung ras med öppen stambok. Den har sitt ursprung i Sverige och togs fram för älgjakt. Under mitten av 1900-talet började den avlas fram av svenska jägare kring nära Hällefors bruk som behövde en uthållig jakthund. Rasens ursprung tros vara en blandning av lokala jakthundar och ryska laikor. 

År 2000 blev hälleforshunden godkänd som ras under utveckling av Svenska Kennel­klubben. Idag är rasen en populär jakthund bland svenska jägare och används främst vid älgjakt tack vare sin förmåga att spåra, ställa och driva vilt. 

Utseende och storlek 

Hälleforshund är en medelstor till stor hund med en kraftig, muskulös kropp. Rasen har en stolt hållning med vaken blick. Mank­höjden är mellan 55-65 cm och vikten mellan 20-30 kg. Pälsen är kort till medel­lång och mycket tålig mot kyla och fukt.  

Färgen varierar från rödgul till gulbrun med ljusare partier på bringa och ben. En hälleforshund är vuxen vid ungefär 2 års ålder, även om rasen kan utvecklas mentalt och fysiskt ytterligare några år. 

Hälleforshundens karaktär

Hälleforshunden är energisk, modig, själv­ständig och en utmärkt jakthund med stark arbetslust, stor viltskärpa och uthållighet. En hälleforshund är mycket lojal mot sin ägare men kan vara reserverad mot främlingar. Som jakthund är den envis och målmedveten, intelligent och samarbets­villig och jagar huvudsakligen älg.  

Rasen är ingen renodlad familjehund, men med rätt träning och socialisering kan den fungera bra i ett aktivt hem. En hällefors­hund passar bäst hos personer med erfarenhet av jakthundar eller de som kan ge den mycket mental och fysisk aktivering. 

Hälsa och sjukdomar 

Hälleforshunden är generellt en frisk ras med få kända sjukdomar. Den har dock en benägenhet att utveckla: 

En sund proteinrik kost, motion och aktivering är viktiga faktorer för att hålla hunden frisk och aktiv. Med rätt omvårdnad kan rasen bli mellan 10 och 14 år gammal. 

JAKTHUND Produktingang 980X590

En försäkring för hundar som jagar

Försäkra din hälleforshund

Träning och aktivering av hälleforshund

En jakthund med mycket energi behöver lika mycket motion och mental stimulans. Dagliga långpromenader och aktiverings­övningar är ett måste. Rasen trivs bäst i miljöer där den får arbeta med spårning och jakt, men tycker även om olika hundsporter som nosework, draghundsaktiviteter eller viltspår. Det är viktigt att hunden får jaga eftersom den är avlad för det. 

Träningen skall vara konsekvent, positiv och utmanande för att matcha hundens intelligens och självständiga natur. Den kräver någon med erfarenhet av hund­träning som kan variera träningen, använda positiv förstärkning och är utrustad med tålamod för att hunden ska bli stimulerad och nöjd. 

Skötsel och pälsvård 

Hälleforshunden har en relativt lättskött päls, men den fäller året runt och extra mycket under vår och höst. Regel­bunden borstning, gärna några gånger i veckan, håller pälsen i gott skick och minskar mängden löst hår.  

Eftersom rasen ofta vistas i skog och mark skall man regelbundet kontrollera tassar och öron för att förebygga skador, fästingar och infektioner. Kloklippning bör ske regelbundet, och hundens tänder skall hållas rena genom att borsta dem regel­bundet och eventuellt ge tuggben vid behov. 

Hälleforshunden är en fantastisk jakthund med en stark arbetsvilja, lojalitet mot sin förare och stor uthållighet. Söker du efter en självständig, modig och uthållig jakthund som gillar utmaningar kan hälleforshunden vara rätt för dig. 

Skriven av: Tom Magnusson

Publicerad: 2025-04-16

Profilbild för Odd Einar Bruem
Granskad och godkänd av

Odd Einar Bruem

Chef djurförsäkringar

Odd Einar Bruem är chef för djurförsäkringar på Svedea och har en lång erfarenhet inom försäkringsbranschen. Under sin tid på Svedea har Odd Einar arbetat för att öka transparensen inom djursjukvården och har bland annat engagerat sig i forskning för att motverka ökande veterinärkostnader. Han har också deltagit i debatter om behovet av större pristransparens inom djursjukvården.