Sök på Svedea.se

Finsk lapphund i snön

Finsk lapphund

Finsk lapphund har traditionellt använts mycket inom rennäringen. Den är stabil, modig och vaken men samtidigt lugn och trygg vilket gjort den till en omtyckt sällskaps- och familjehund. Den har vallegenskaper men är ändå en social, lättlärd och tillgiven hund.

Försäkra Finsk lapphund

Svedeas hundförsäkring passar utmärkt för en stabil och social hundras som finsk lapphund. Försäkringen gäller hela hundens liv, ersättning för medicin ingår alltid och du har tillgång till veterinärvårdsbesök hos FirstVet utan extra kostnad. Jämför oss gärna.

Om Finsk lapphund

Den finska lapphunden har använts länge av samebefolkningen till att valla och vakta renarna. Från början kallades den lapsk vallhund, men namnet ändrades till lapphund 1967 och därefter till finsk lapphund 1993. I Finland är rasen idag är idag en mycket populär familje- och sällskapshund. Den är den perfekta hunden för dig som vill ha en aktiv och arbetsvillig arbetskamrat och familjemedlem.

Finsk lapphund storlek och utseende

Den finska lapphunden är ordentligt robust i förhållande till sin storlek. Hanhundar blir cirka 49 cm höga och tikar blir cirka 44 cm. Rasen väger mellan 19–21 kg. Den har mycket och tät päls med långt, strävt täckhår och tät underull. Hanen har även en tydlig krage.

Hälsa och skötsel

Den finska lapphunden mognar och utvecklas sent jämfört med många andra raser, men lever ofta länge. Den har inga kända större hälsoproblem, även om Höftledsdysplasi (HD) kan förekomma. Rasens tjocka päls och grova täckhår är både smutsavvisande och hjälper även till att hålla hunden torr. Man bör borsta hunden regelbundet, speciellt när den fäller, vilket den gör två gånger per år. Den behöver bara bada om det behövs, men inte för ofta. Då kan du förstöra pälsens smutsavvisande egenskaper. I och med sitt ursprung behöver den ordentligt med motion och mental aktivering. Annars kan den lätt bli understimulerad.

Källa: SKK

Facebook

Instagram