Sök på Svedea.se

En dansksvensk gårdshund med kort päls i vitt och svart ligger på en vit sängklädsel och ser rakt in i kameran

Dansk-svensk gårdshund

Den dansk-svenska gårdshunden har en stor personlighet. Det är energisk, intelligent och lättlärd och ställer alltid upp när något händer. Den kräver alltså en hel del aktivering och mental stimulans för att trivas, men då får du också en trogen kamrat i tv-soffan. Den älskar nämligen både värme och närhet.

Försäkra dansk-svensk gårdshund

Svedeas hundförsäkring passar utmärkt för en intelligent och snabblärd hundras som dansk-svensk gårdshund. Försäkringen gäller hela hundens liv, ersättning för medicin ingår alltid och du har tillgång till veterinärvårdsbesök hos FirstVet utan extra kostnad. Jämför oss gärna.

Om dansk-svensk gårdshund

Den dansk-svenska gårdshunden har sitt ursprung i Skåne och har använts både som vakthund och råttfångare på skånska och danska gårdar i hundratals år. Men den är samtidigt en varmhjärtad sällskapshund. Man tror att rasen ursprungligen stammar från pinschers och vita brittiska jakthundar av terriertyp och rasen erkändes i Sverige och Danmark 1987. Den dansk-svenska gårdshunden gillar att vara med där det händer och tycker om att vara med, och vakta, sin familj.

Dansk-svensk gårdshund storlek och utseende

Det här är en mindre, men stadig ras som väger mer än man tror. Hanarna brukar väga ca 9–10 kilo och tikar ca 6–7 kilo. Hanarnas mankhöjd är ca 34–37 cm och tikarnas ca 32–35 cm. Huvudet är litet i förhållande till den lätt rektangulära kroppen. Pälsen är vanligtvis vit och kan ha fläckar i olika färgkombinationer.

Hälsa och skötsel

Den dansk-svenska gårdshunden är generellt en frisk ras med få hälsoproblem. Två sjukdomar kan dock förekomma – höftledsdysplasi (HD) och ett fåtal fall av legg-perthes, nedbrytning av lårbenens benvävnad. Pälsen är hård, kort och slät utan underull, så det behövs i stort sett ingen pälsvård. När den fäller är det dock bra att borsta hunden dagligen och i övrigt bada den vid behov.

Källa: SKK

Facebook

Instagram