Sök på Svedea.se

Svartvit border collie springer genom ett blommande ängsfält med skarp blick

Border collie

Border collie är en energisk och arbetsvillig hund som behöver en hel del stimulans, både fysisk och mental. Den brukar dessutom anses som en av världens mest intelligenta hundraser.

Försäkra border collie

Hundförsäkringen från Svedea passar en hundras med border colliens egenskaper. Försäkringen gäller hela hundens liv, ersättning för medicin ingår alltid och du har tillgång till veterinärvårdsbesök hos FirstVet utan extra kostnad. Jämför oss gärna.

Om border collie

Border collie är sannolikt världens mest kända vallhundsras och har använts som arbetshund i norra Storbritannien i århundraden, framför allt för vallning av får. Rasen är snabb, energisk, uppmärksam och gillar verkligen att jobba. Border collie anses vara en av de intelligentaste hundraserna i världen.

Border collies storlek och utseende

Rasen tillhör gruppen mellanstora hundar och hannar har en mankhöjd på cirka 53 cm, honorna är något mindre. Vikten ligger på 12–20 kilo och den har en har en päls som ofta är svart med vita inslag. Den förekommer även i brunt med vita inslag. Alla färger är tillåtna enligt rasstandarden, men vitt får inte dominera.

Hälsa och skötsel

Border collie har en lättskött päls som inte kräver så mycket omvårdnad förutom när de fäller och behöver borstas igenom. Rasen behöver mycket stimulans, både mentalt och fysiskt. Agility, frisbee och flyball är populära aktiviteter för border collies och den älskar att få aktivera sig, så det är en stor fördel om du också gillar att ett aktivt liv. Räkna med långa promenader med en border collie.

Källa: SKK

Facebook

Instagram