Hund och urinvägsinfektion

Hundar kan få urinvägsinfektion eller blåskatarr precis som vi människor. En hund som drabbats kissar oftare, urinen kan bli blodblandad och hunden kan visa att det gör ont att kissa. Orsaken till att hundar drabbas beror oftast på att bakterier från tarmen letar sig upp till urinblåsan. Eftersom urinblåsan alltid är steril gör bakterierna att en infektion uppstår. Tikar drabbas oftare än hanar eftersom deras urinrör är kortare. Dessutom är avståndet mellan analöppningen och vaginan på tiken kortare, vilket gör det lättare för bakterier att vandra upp.

 

Smärtsamt och obehagligt

Urinvägsinfektion i sig är inte farlig, men i värsta fall kan den gå upp i njurarna. Symptomen är också ganska obehagliga, så boka tid hos veterinären dagen efter att du upptäckt urinvägsinfektionen. Veterinären tar då ett urinprov som tittas på i mikroskop. Ofta skickas också provet på odling för att säkerställa vilken bakterie som orsakat infektionen så att hunden får rätt typ av antibiotika.

Några symptom på bakteriell infektion

  • Smärtsam och frekvent urinering
  • Dricker mycket
  • Blod i urinen
  • Smärta i och i närheten av buken
  • Feber
  • Slöhet
  • Nedsatt aptit
  • Inkontinens – hunden kissar inomhus

Urinvägsinfektion leda till urinsten

Urinvägsinfektion läker vanligtvis utan problem men kan också leda till urinstensbildning om oturen är framme. Urinstenar kan ha olika typ av sammansättning och vissa av dem kan lösas upp med hjälp av särskilt foder. Var uppmärksam dock. Skulle en urinsten fastna och täppa till urinröret kan det innebära livsfara för hunden. Urinstopp leder nämligen till en dödlig förgiftning. Misstänker att din hund inte kan kissa måste du därför alltid ta hunden till veterinärakuten!

Rasta hunden ofta och ge mycket vatten

För att minska risken för urinvägsinfektion ska du rasta hunden så tidigt som möjligt på morgonen och så sent som möjligt på kvällen. Då minskar tiden som urinen befinner sig i blåsan och risken för bakterietillväxt. Se också till att hunden har fri tillgång till vatten så att den dricker och därmed också kissar mycket.

Mer om hundförsäkring

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.