Motion för hundar

Alla friska hundar behöver någon form av motion för att må bra fysiskt och psykiskt. Hur mycket och vilken typ av motion kan naturligtvis skilja sig mellan raser och åldrar. Men generellt kan man ändå säga att de flesta hundraser behöver ungefär två timmars aktivering om dagen för att må bra.


Valpar och unghundar

Hundar räknas som valpar till de blir könsmogna. Därefter kallas de unghundar, vilket de är fram till de är fullvuxna. Under hundens uppväxt växer och utvecklas allt. Men alla raser växer i sin takt och därför kan det vara svårt att veta hur just din hund ska motioneras under denna tid. Det alla är överens om är dock att en ung hund mår bra av fysisk aktivitet utan att den överansträngs. Du får helt enkelt använda ditt sunda förnuft. När hunden nått vuxen ålder tål den naturligtvis mycket mer, men då kan det vara en bra idé att röntga höfter och armbågar, speciellt om du planerar att springa eller cykla med sin hund. Du får du svar på om hundens leder klarar tyngre påfrestning.

Olika raser – olika motion

De flesta hundraser är i grund och botten framavlade för ett syfte. Vissa är t ex framavlade för att vara snabba medan andra är framtagna för att gå ned i gryt. Därför är en bra regel att titta på din hunds ursprung och bestämma vilken typ av aktivering som passar den bäst. En vallhund har t ex ett stort behov av att röra sig medan en bulldog helst ligger i skuggan efter en lagom lång promenad. Är du osäker kan du alltid prata med uppfödaren du köpte hunden av, en veterinär eller andra ägare av samma ras.

Hundar och övervikt

Överviktiga hundar mår absolut bra av fysisk ansträngning för att nå normal vikt. Men tänk då på att börja försiktigt. Den extra vikten belastar lederna, vilket kan leda till skador om man börjar för intensivt. Att ta med en överviktig hund på joggingturen är därför något som inte rekommenderas. Däremot är simning ett bra och skonsamt alternativ i kombination med promenader.

Promenader

Promenader är jättebra för din hund, både fysiskt och mentalt. Det bästa är att ge sig ut i skogen. Det ojämna underlaget gör att fler muskler aktiveras och skogen är dessutom sprängfylld av olika dofter.

Löpning

Löpning kräver lite mer av din hund och dig själv som förare. Vill du ta med hunden på rundan så behöver den först bygga upp sin uthållighet. Börja med korta rundor, öka sedan successivt och låt hunden få tid att återhämta sig.  En hund som haltar får absolut inte följa med ut i joggingspåret.

Cykling

Cykling passar naturligtvis inte alla raser i och med att det krävs både fysik och en bra disciplin för att det ska går bra. Börja även här med korta rundor långt ifrån trafiken. En ovan hund kan ju plötsligt få syn på något och rycka till. Men finns insatser till cykeln att fästa kopplet på som dämpar hastiga ryck i kopplet.

Simning

Att få hunden att leka och röra sig i vatten är både kul, skonsamt och belastar inte leder. Vattengympa är också bra för musklernas utveckling, konditionen och varierar hundens vanliga rörelsemönster. Att vara i vatten är dessutom väldigt bra för hundar som är skadade eller överviktiga. Alla hundar älskar tyvärr inte vatten med en gång men med lite övertalning brukar det gå bra.

Motionera mentalt

Alla hundar i alla åldrar gynnas av mental stimulans och den enklaste varianten är att helt enkelt leka med din hund. I djuraffärer finns det även mängder med aktiverande leksaker som uppmuntrar hundens förmåga till problemlösning och stärker deras självkänsla.

Mer om hundförsäkring

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.