Så skyddar du hunden mot fästingar

När fästingsäsongen börjar får vi hundägare bekymmer. Hur skyddar man hunden mot fästingar? Vi vet att fästingar i sig själva är ofarliga, men att de bär på olika sjukdomar. Och våra pälsbeklädda vänner älskar ju att röra sig i skog och mark. De är tacksamma mål för de små spindeldjuren.
Det finns metoder för att undvika fästingbett, och du kan kombinera flera metoder för ökad säkerhet. Det kan också vara bra att veta hur du tar bort en fästing som har bitit sig fast.

Fästingskydd på olika nivåer

Man kan dela upp fästingskyddet i tre nivåer, och du bör jobba på samtliga tre nivåer för att ge hunden bästa möjliga fästingskydd:

 • Undvik att få fästingar i pälsen
 • Hindra fästingen från att bita
 • Avlägsna en fästing som har bitit sig fast

Undvik buskar och snår

Den fästingtyp som har varit vanligast i Sverige hittills trivs bäst i buskar, högt gräs och snårig undervegetation. Att undvika de miljöerna helt skulle beröva hunden mycket glädje, men i vissa fall kanske ni kan välja bort dem och ta en annan väg?

Borsta bort fästingarna

När fästingen har fått tag i ett pälsstrå och påbörjat sin vandring in mot den blodhaltiga huden, kan det ta ett bra tag innan den kommer fram. Fästingar är inte snabba, och de kan inte hoppa.

Var noga med att leta igenom pälsen efter promenaden, gärna med hjälp av en borste. Titta särskilt noga runt hals och huvud där hunden har svårt att komma åt att slicka. På så sätt kan ni faktiskt bli av med en och annan fästing innan den hinner bita.

Prova olika fästingmedel för hundar

De godkända läkemedel mot fästingar som finns på marknaden är bevisat effektiva. De skyddar verkligen hunden mot fästingar och deras farliga fästingburna sjukdomar. Vi rekommenderar verkligen att du provar dig fram till ett fästingpreparat som fungerar för din hund i er vardag.

Det förekommer visserligen en del biverkningar, men det rör sig i första hand om lokal hudirritation eller övergående magbesvär. Om din hund får biverkningar av ett visst fästingmedel är det enkelt att prova ett annat och se om det går bättre.

På Svedea rekommenderar vi enbart fästingpreparat som är godkända som läkemedel. När det gäller bärnstenshalsband, manicker som sägs modifiera kroppens elektriska fält, eller olika hemmagjorda fästingmedel, avstår vi från att ge rekommendationer.

Fästinghalsband

De godkända fästinghalsbanden innehåller en aktiv substans som utsöndras lite i taget och tas upp i hundens hud. De är receptfria och prisvärda och enkla att använda. Du kan snabbt ta av halsbandet om det skulle uppstå några biverkningar.

Exempel på fästinghalsband för hundar:

 • Seresto
 • Scaribo

Spot on-lösningar

En spot on-lösning är fästingmedel i form av droppar eller spray som appliceras i hundens nacke, där hunden inte kommer åt att slicka i sig det. Den aktiva substansen sprider sig sedan i huden, i likhet med fästinghalsbanden. Spot on-lösningarna är receptfria och du hittar dem till överkomliga priser.

Exempel på spot on-lösningar mot fästingar på hund:

 • Frontline
 • Ex-spot
 • Effipro

Fästingtabletter

Fästingtabletter är receptbelagda tuggtabletter som innehåller en aktiv substans mot fästingar. Tuggtabletter är enkla att ge (om inte hunden ratar dem), och effekten försvinner inte vid schamponering, till skillnad från spot on-lösningarna.

Fästingtabletterna verkar snabbt, i och med att de kommer direkt in i kroppen, men de ger även ett långverkande skydd mot fästingar. Tiden som effekten kvarstår skiljer sig mellan preparaten, men den kan räcka upp till tolv veckor som mest.

Exempel på fästingtabletter för hundar:

 • Bravecto (se kommentar)
 • Simparica
 • Nexgard

Bravecto: När Bravecto dök upp 2014 uppstod en infekterad debatt kring det här medlet, men det finns inga välgrundade skäl för oro, och på Svedea rekommenderar vi Bravecto som ett bra och effektivt fästingmedel.

Fästingrecept i mobilen: Du som har din hundförsäkring hos Svedea kan få ett recept på fästingmedel utskrivet direkt i mobilen. Detta tack vare vårt samarbete med den virtuella veterinären FirstVet. Att få ett recept utskrivet är dock inte kostnadsfritt, till skillnad mot virtuella veterinärbesök i samband med sjukdom.

Ta bort fästingen direkt

Om hunden ändå får en fästing som biter sig fast, ska du ta bort den så fort som möjligt. Två av de vanliga fästingsjukdomarna, Borrelia och Anaplasma, smittar nämligen inte direkt när fästingen biter sig fast, utan det kan ta ett bra tag innan smittan överförs.

Därmed har du goda chanser att plocka bort fästingen innan hunden blir smittad. (TBE överförs däremot ofta i samband med själva bettet eller strax efteråt, men TBE-viruset är å andra sidan mycket ovanligt.)

Använd fästingplockare

Du bör undvika att plocka bort fästingar med fingrarna eller en pincett. Det finns nämligen en risk att du inte får med hela kroppen då.

Du bör inte heller smörja in fästingen med någon form av vätska, vilket man ibland hör talas om. Antingen hjälper den inte, eller så kan den få fästingen att kräkas ut olämpliga smittämnen i såret.

Skaffa istället en ordentlig fästingplockare och se till att du vet hur man använder den. Det finns olika varianter av fästingborttagare, och du kan välja den som funkar bäst för dig och din hund.

Se till att få ett bra grepp om fästingen, så nära hundens hud som möjligt, och försiktigt bara rakt ut. Du behöver inte skruva ut fästingen, den är nämligen ogängad. Tvätta efter med desinfektionsmedel och vatten.

Tappa inte huvudet om huvudet sitter kvar

Det är ingen katastrof om fästingens huvud sitter kvar i huden. Till skillnad från vissa andra djur kan fästingens huvud inte leva på egen hand.

Om huvudet sitter kvar i huden kan du avvakta några dagar innan du gör något åt det. Håll ett öga på det och se om det försvinner. Kroppen har sina metoder att göra sig av med inkräktare. Om det sitter kvar efter några dagar får du försöka att få loss det med en pincett.

Mer om hundförsäkring

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Måndag–torsdag 7.30–19
Fredag 7.30–18
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.