Välj rätt hundras!

Har tiden äntligen kommit då det äntligen finns utrymme för en hund i familjen? Grattis! Du står nu inför flera stora beslut. Kunskap och magkänsla, gärna i den ordningen, är viktiga redskap i valet av vem som ska bli din framtida BFF. Ett genomtänkt val är grogrunden för ett härligt hundliv och bör baseras på hundens egenskaper och behov framför utseendet.

Oavsett om du väljer en renrasig hund eller en blandras bör du ta reda på så mycket som möjligt om hundens ursprung. Rasens/rasernas härkomst avslöjar vilka krav den vuxna hunden kommer att ställa på dig, sin omgivning, er levnadsmiljö, pälsvård, motion, aktivering och träning.

Rasval

  • En vaktande ras (motar bort intrång i reviret), en larmande ras (skallmarkerar intrång) eller en ras som jagar med drev- eller ståndskall kommer att skälla. Skällandet kan dämpas med rätt sorts träning men är svårt att släcka ut helt. Ljudandet kan bli opassande om du lever tät bebott eller kännas jobbigt om du uppskattar tystnad.

  • Vaktande raser har mod att driva djur/folk på flykt och kan därför vara reserverade och ha en social skärpa. De kräver ett ansvarstänk, de passar inte alla och kan behöva få vakta för att komma till sin rätt. De gynnas av att socialiseringstränas tidigt så arvet inte blir en last. Lär väktaren att besök är positivt och att dela med sig av resurser som mat inte innebär att man själv går miste. Träningen bör genomföras med positiva metoder, då riskeras inte mer skärpa att väckas.

  • En ras som ska arbeta självständigt och långt ifrån sin ägare, som en vinthund eller en drivande jakthund, har stor aktionsradie. Den springer gärna iväg långt från dig om du släpper den lös. De behöver få springa men en bra inkallning är a och o. Med hund som är däremot är avlad för arbete nära sin förare, som en retriever eller en brukshund, får du en del av följsamheten på köpet.

  • En polarhund behöver ett gediget arbete. Att dra är ett naturligt självförstärkande beteende för dem och ges inte utloppet tas det. Därför kan tidig koppelträning vara viktigt. Rasgruppen har även en del jakt i sig.

  • Apporterande raser vill ta saker i munnen, greppa och bära. Vill man hålla retriever svansen viftande bör hunden få bära och inte bannas för det. Men det innebär en hel del plockande och bärande av föremål i hemmet.

  • Vattenapporterande raser kommer att älska vatten i alla dess former; leriga diken, vattenpölar, regnvattentunnor, badkaret…

  • En jakt- eller vallhund kräver mycket motion och än mer mentalaktivering. Timmar om dagen. Speciellt om den inte får möjlighet att utföra sina naturliga göromål. Stressrelaterade problem är vanliga bland dessa raser om de går arbetslösa.

  • En hund avlad att arbeta i samspel med andra hundar eller människor är socialt öppen till skillnad från en enmanshund av exempelvis gårdsvaktande karaktär. Är du social och vill umgås med andra tillsammans med din hund bör du beakta ditt rasval ur den aspekten.

  • En renodlad sällskapshund som en tibetansk spaniel, mops eller en japanese chin är ofta larmande i sin natur, bjäbbande kan förväntas men även tränas till ett vaktsamspel. Men det tar tid och konsekvent agerande ifrån dig som hundägare.

Det är viktigt att känna sig själv när man gör sitt rasval. Vad vill jag ha? vad orkar jag verkligen inte med? hur stort ansvar vill jag ta på mig? och vad kan jag ge en hund i form av tid och engagemang? När det ringats in blir det lättare att fatta ett klokt beslut och få chansen på ett givande hundliv i harmoni.

Peace and Love/

Carro, Krutor och Koi

Carro Alupo

 

Carro är utbildad hundinstruktör, hundpsykolog och med en Fil. Mag i etologi. Ute i den småländska urskogen bor hon med sina 2 människobarn och 4 rovdjur. När hon inte är upptagen med att uppfostra dom så föreläser hon på universitet och hundutbildningar, pratar i p4 Kronoberg, skriver krönikor och bloggar.