Vad betyder orden för din hund?

Något som slog mig när vi hämtade hem vår svarta lilla valp Bonus i somras var att hon inte kunde något alls. Eller jo, hon kunde ju både äta, kissa och pipa – men hon kunde inga av de ord eller kommandon vi flera gånger per dag säger åt vår äldre hund. Hon kunde ju inte ens sitt eget namn.

Det är ju väldigt logiskt egentligen – att hundar inte vet vad orden vi säger betyder om vi inte ”förklarar” orden och får hunden att associera beteenden med ord. Men det kan vara svårt att komma ihåg i vissa situationer.

Jag har flera gånger fått bita mig i tungan och minst lika många gånger råkat använda ett kommando Bonus inte lärt sig än. Ett klassiskt exempel är att säga ”stanna” på promenaden när skosnöret gått upp fast hon inte har den blekaste aning om vad stanna betyder.  Att det blir fel ibland är ju inte hela världen – men blir det många gånger är risken stor att hon kopplar det ordet till det hon gör just då även om det inte är det jag egentligen menar. Hon kopplar helt enkelt ordet till just den handlingen, Med andra ord – skulle jag ropa ”kom hit” när hon springer iväg mot grinden tillräckligt många gånger kommer hon tro att ”kom hit” betyder just ”spring mot grinden”. Rent teoretiskt behöver det i och för sig inte vara ett problem OM jag är medveten om det och använder ”kom hit” med den betydelsen. Men eftersom ”kom hit” i min värld betyder precis det motsatta skulle det bli lite knasigt.

Så se till att förklara dina ord ordentligt – så att de betyder samma sak för både dig och hunden!

 

PS. Lite mer konkret om hur du kan ”förklara” ord (till exempel sitt) för din hund kommer i nästa inlägg :)

Frida Sjöquist


Frida lever, andas och jobbar med hund. Förutom att arbeta som skribent på Svedea utbildar hon sig just nu till hundinstruktör. Sitt lilla hus på landet delar hon med en sambo, två hundar och en katt. Och en och annan skogsmus som katten envisas med att dra in.

  • Träna med hund
  • valpar

Relaterade artiklar

Mer om hundförsäkring

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.