Eftersök i mörkret

Att vara eftersöksjägare innebär att man kan bli väckt när som helst på dygnet för att ta sig ut, spåra upp ett skadat djur och förhoppningsvis kunna förkorta djurets lidande. I det här fallet var kl. 4 på morgonen när en älgkalv hade blivit påkörd.

Det är mitten av november, klockan är 4 på morgonen och telefonen ringer. Det är dags igen. En viltolycka några mil söder om Stockholm, ett skadat djur, ett nytt eftersök. Tar mig ner i köket, borstar sömnen ur ögonen, värmer lite kaffe som jag kan dricka i bilen, på med kläderna, reflexerna. Bössan är med. Och sen hunden, en östsibirisk laika. Min kompis och mitt oumbärliga redskap.

Väl på plats visar det sig att det har gått bra med föraren av bilen. Jag hann inte reagera, säger han, den kom så plötsligt. Älgen hade hamnat på motorhuven och krossat framrutan innan den gled av och haltade in i skogen. Om den blev skadad? Ja, det är ingen tvekan om den saken. Det syns blodspår på marken som visar åt vilket håll vi ska gå.

Samtidigt som jag går tillbaka till min pickup rasar andra bilister förbi i hög fart. Att vi står i diket med varningslampa på och varningstriangeln utställd verkar ingen bry sig om. Jag får på hunden utrustningen och vänder tillbaka mot olycksplatsen. Hon får tag i spåret direkt, och leder mig in i den täta granskogen. Bort från vägen och in i vår värld med ett hundraprocentigt förtroende att hon hittar det lidande som måste få ett slut så snart som möjligt.

Efter några hundra meter så märker jag att vi är nära. En kort stund därefter ser jag med hjälp av pannlampan att en älgkalv reser sig framför mig och springer iväg. Mängden blod i sårlegan vittnar om omfattande skador och jag inser att det är dags att släppa hunden. Hon ger sig av efter kalven och det tar bara någon minut innan jag hör ståndskallet eka och ser på pejlen att hon stannat några hundra meter bort. Jag börjar sakta smyga ditåt och efter cirka tjugo minuter lyckas jag hitta ett läge för ett säkert skott. Det har nu gått tre timmar sedan påkörningen.

Hade det inte varit för hunden skulle historien slutat på ett annat sätt. Älgkalven hade fått gå en långsam och smärtsam död till mötes. Den hade plågats, kanske i veckor, med en krossad käke, ett framben som var av och ett ganska stort skärsår på bakbenet.

Genom träning och övning av eftersökshundar minskar vi djurens lidande. Det är en grov missuppfattning att träning av jakthundar bara sker för nöjes skull. Träningen är snarare en helt nödvändig förutsättning för att hundarna, oavsett jaktras, ska kunna utföra sitt arbete så effektivt och professionellt som möjligt. 

Jimmy Låås


När Jimmy inte säljer våra djurförsäkringar tränar han hund. Tidigare har han tävlat lydnad, agility och IPO men numera läggs mest tid på att jaga och gå eftersök samt att träna skyddshundar för tävling och tjänst. Hemma finns i dagsläget tre schäfrar och en östsibirisk laika.

Mer om hundförsäkring

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.