Sök på Svedea.se

Man i jaktutrustning knäböjer bredvid en hund med väst

Jag är älgjägare, helt enkelt.

– Hundar och natur har alltid varit en del av mitt liv och är det jag brinner mest för mest av allt. Skogens absoluta tystnad, hundarnas arbete, spänningen, väntan – allt detta ligger i mitt DNA. Jag heter Jimmy Låås, är jägare och har jagat aktivt i snart 20 år.

En livslång kärlek

Förutom mina år med jakt har jag ägnat 15 år av yrkesarbete med hund i alla dess former: tjänstehundar för säkerhetsbranschen, besökshundar inom vården och med att hjälpa hundägare med tävlingshundar och olika problem i vardagen. Men på senare tid har mitt fokus legat på jakt och jakthundar. Jag jagar alla typer av vilt och ägnar mig åt i stort sett alla jaktformer: drevjakter på viltrika marker, toppfågeljakt i snötäckta stora skogar, smygjakt på råbock och ett och annat vildsvinsvak. Men älgjakt med ställande hund är ändå det som ligger mig varmast om hjärtat Det som gör den jakten så speciell för mig är samarbetet med min bästa kompis Blixtra.

En jaktdag med ställande hund  

En kall oktobermorgon, i den lilla stugan långt bort från allt, ringer väckarklockan klockan 05.00. Jag går upp, släpper ut hundarna på tomten så att de får göra ifrån sig och vakna till lite medan jag gör upp eld.  Jag tar in hundarna och utfodrar dem, äter frukost och packar. Jag kollar igenom utrustningen innan jag fyller bakluckan på den nu varma bilen. Därefter sätter jag hundarna i kåpan och åker till jaktmarken.  

Vi kommer till samlingen vid sjutiden för en snabb genomgång av dagen. Passkyttarna åker ut. Jag och den andra hundföraren i laget pratar ihop oss om hur vi tänker gå, hur vinden ligger, var älgarna brukar stå, vad vi tror om dagen. Vi vet egentligen att oavsett hur mycket vi planerar, är det ändå dagens två ”huvudpersoner” som kommer att lösa jakten, nämligen hundarna. Helt ärligt tror jag inte det hade haft någon större betydelse var eller när vi släpper dem, men det känns bra och tryggt med traditioner och rutiner. Väl ute i skogen väntar jag i tystnad medan Blixtra vibrerar av jaktlust bredvid mig. Så äntligen hör jag på radion – Då är alla på plats och ni kan släppa hundarna.  

Jag tar en extra titt på min GPS för att försäkra mig om att den har kontakt med Blixtra. Sedan för jag kopplet över huvudet på henne och hon försvinner ut i skogen. Just den här stunden, när jag står i den fortfarande mörka skogen och lyssnar på den absoluta tystnaden, är så underbar.

Som planerat börjar jag gå norrut medan Blixtra är i väg på sina sökturer. Hon tar en lite längre sväng och jag ser på min GPS att hon följer ett spår. Det går allt fortare och plötsligt, när hon är 3 kilometer ifrån mig, hör jag avlägsna skall – jakten är i gång på riktigt. Jag tar en titt på kartan för att se hur jag ska ta mig till ståndskallet på bästa sätt, planerar efter både vinden och terrängen och börjar min ansmygning.

Efter att ha smugit mig närmare i cirka 45 minuter är det inte långt kvar. Jag tar ner geväret från axeln och kontrollerar att det är redo att användas. Sedan smyger jag i samspel med Blixtras skall in mot ståndet. När det är 70 meter kvar ser jag älgkon med sin kalv. Jag väntar tålmodigt tills jag får ett bra läge på kalven, lyfter bössan och skjuter. Kalven går omkull direkt, älgkon springer från platsen tätt följd av Blixtra och jag ropar på radion: – Ensam ko på väg mot pass 13. Ha koll på hunden innan du skjuter för hon ligger nära nu!

Så kan en dags älgjakt med ställande hund se ut. Jag har haft flera älghundar och tycker verkligen att jakten med ställande hund är fantastisk.

Mina tips för att lyckas med älghunden

En förutsättning för att du och din hund ska bli ett bra team i skogen är att ni tränar och har kul tillsammans året om. Se till att gå promenader, spåra, träna lydnad och framför allt vara i skogen så ofta ni kan. När ni är i skogen tillsammans lär ni er att läsa varandra. Som jägare lär du dig din hunds arbetssätt, styrkor och svagheter, vilket gör det möjligt att lägga upp jakten och träningen inför jakten på det bästa sättet. Det är inte alltid den skickligaste jägaren eller hunden som lyckas bäst med jakten, utan det mest samspelta ekipaget.

Ge hunden tid att utforska marken, reda ut de spår den hittar och ha inte bråttom. När jag tycker att hunden är redo för jakt vilket brukar när hunden är ca 1 år men kan variera beroende på individen, brukar jag släppa hunden på en plats där det är troligt att det finns älg. Där får den hitta ett spår och gärna komma ikapp och skälla en stund. Om hunden har gjort några bra arbeten, och jag känner att den aktivt vill hitta älg, så släpper jag den istället på platser där det är mindre troligt att det står älg. Detta för att hunden ska få ut söklängden och lära sig att den måste jobba hårt för att hitta sin belöning. Ett bra sätt att träna den unga hunden på att förfölja ett spår efter älg, är att i lina spåra på färska älgspår och sen släppa hunden när den fått ”kontakt” med älgen.

Jag har också sett på alla mina hundar att dom blir bättre och mer motiverade ju fler älgar det skjuts för dom. Det är dock viktigt att försöka att skjuta merparten av älgarna på ståndskall så att hunden inte lär sig att trycka loss älgarna för att få sin belöning på drev.

Text av: Jimmy Låås, jägare, hundägare och föreläsare

Facebook

Instagram