Sök på Svedea.se

Agility för hunden

Agility var från början ett lättsamt pausinslag under sena 1800-talets engelska hundutställningar. Idag är det en egen hundsport som praktiseras i en rad länder och i Sverige anordnas det kurser och tävlingar över hela landet. Men vad går agility ut på?

Vad är agility?

I korthet går agility ut på att din hund och du ska klara en hinderbana på kortast tid med så få fel som möjligt. Utmaningarna innebär bland annat att gå på balansbom och gungbräda, ta sig igenom däck och tunnlar, slalombanor, hopphinder, viadukter, murar och långhopp. Det gäller alltså att ha ett bra samarbete med sin hund. Det kan låta stressande, men Agility är i praktiken en rolig och underhållande sport. Det händer mycket, stämningen är lättsam och hunden vill verkligen vara med! Alla hundar, helst fyllda 18 månader, kan delta och alla klubbar inom Svenska Kennelklubbens organisation kan arrangera kurser och tävlingar.

Hur tävlar man i agility?

I Sverige tävlar hundarna i olika klasser beroende på storlek och klasserna delas in i hopp- och agilityklass. I hoppklass saknas balanshinder som till exempel gungbräda, men i agilityklass kan alla hinder vara med. Beroende på hur tränad din hund är så kan du tävla i tre svårighetsnivåer. Vill du tävla med din hund måste du vara medlem i en klubb inom Svenska Kennelklubbens organisation. Är hunden oregistrerad behöver den först ha en speciell tävlingslicens från SKK. Det fina med agility är naturligtvis att det inte finns några tävlingskrav för att hålla på med sporten. Det räcker med ett antal hinder på en bana, en nyfiken hund och ett stoppur så är du igång!

När kan man börja träna agility?

Agility är en väldig bra sport för i stort sett alla hundar då den kombinerar fysisk träning och mental stimulering på en och samma gång. För att ingen valp ska riskera att skada eller överanstränga sig, rekommenderas det dock att kan inte börja träna eller tävla i agility innan hunden fyllt 18 månader. Det finns däremot ingen övre åldersgräns vare sig för hunden eller föraren, så det är aldrig för sent att pröva!

Finns det fördelar med agility?

Mer om agilty hos SKK

Facebook

Instagram