Sök på Svedea.se

Två kvinnor framför en dator i en ljus arbetsmiljö, den ena med fokus på skärmen

Dags att skaffa lokal till företaget – eller inte?

När man startat ett företag faller sig frågan ganska naturligt – var ska företaget arbeta ifrån? Många faktorer påverkar naturligtvis ditt val som bransch, eventuella medarbetare, behov av nätverk eller geografi. Men oavsett vilka behov du har så finns det en rad olika alternativ du kan fundera över

Jobba hemifrån

Ibland kan det kännas tungt med fasta utgifter när företaget precis startats. Kanske har du redan ett bra utrymme i hemmet där du får arbetsro, har inte så mycket utrustning och ännu inga anställda? Då är det smartaste alternativet att starta din företagarbana med att jobba hemifrån.

Det du då måste komma ihåg är att din hemförsäkring inte täcker ditt företag. Skulle din dator bli stulen t ex så står du helt utan skydd. Skulle det skära sig med en kund, så kan det också vara bra att få riktig hjälp.

Därför är det bra att skaffa en företagsförsäkring så fort du kommit igång som täcker de viktigaste behoven. Det kan bli ett viktigt skydd om oturen är framme.

Hyra kontorsplats

Vill du jobba litet men socialt så kan ett frilanskollektiv passa bra. Det finns en mängd olika alternativ som vänder sig till olika branscher.

När du hyr in dig hos ett sådant hyr du i praktiken ett skrivbord och får bland annat tillgång till internetuppkoppling, kopiator, kök, matplats och städning. Fördelen är priset och möjligheten att sitta med likasinnade i en kreativ miljö.

Glöm bara inte att fråga om deras försäkring även täcker din utrustning. Annars måste du skaffa en egen företagsförsäkring.

Vad kostar det att försäkra företaget?

Organisationsnummer

Hyra på kontorshotell

Att välja kontorshotell istället för att hyra en egen lokal kan många gånger vara att föredra, inte minst för det mindre företaget. Du kan välja både större och mindre kontorsrum och kan på så sätt få mer eller mindre utrymme i huset utan att du behöver flytta till en ny adress.

Kontorshotell har dessutom flexibla kontraktstider, vilket innebär att du kan flytta in och ut med kort varsel. Normalt ingår internetanslutning, konferensrum, kontorsmöbler, posthantering och reception så du behöver i stort sett bara flytta in.

Hyra kontorslokal

Att skaffa en helt egen kontorslokal innebär naturligtvis en stor valfrihet. Det finns dock ingen gemensam lokalstandard, då lokaluthyraren själv satt standarden för lokalen. Ta dig alltså tid att titta runt innan du bestämmer dig.

Det finns en hel del sökmotorer på nätet som kan hjälpa dig. Prata sedan med lokaluthyrare och fastighetsägare så du är säker på detaljerna. Du kan t ex undersöka möjligheterna för en eventuell modernisering av lokalen.

Tänk bara på att uppsägningstiderna på affärslokaler generellt är långa, så ta med det i beräkningen. 

Facebook

Instagram