Sök på Svedea.se

En man i glasögon granskar noggrant ett dokument medan han sitter vid sitt skrivbord med en laptop framför sig

Bluffakturor – ett växande problem

Du har antagligen hört talas om bluffakturor och vilka problem de kan orsaka. Bluffmakarna byter dessutom metoder allt eftersom, så det är viktigt att vara vaksam. Här är tips på hur du kan skydda ditt företag.

Hur hanterar jag bluffakturor?

Har ni inte det redan idag, så ska du skapa en leverantörslista som innehåller dina leverantörers plus- eller bankgironummer. Den använder du sedan för att stämma av dessa nummer när du betalar dina fakturor.

Skulle du då upptäcka en falsk faktura så måste du bestrida ditt betalningsansvar och specificera varför, t ex att inget avtal finns. Därefter ska du skicka tillbaka faktura till avsändaren.

Det kan finnas fall där bluffaren påstår att ett avtal är ingånget mellan er. Då ska du skriva på fakturan exakt som följer: "Bestrider betalningsansvar.

Ev. avtal är ingånget genom ett vilseledande från er sida och avtalet är därför ogiltigt enligt 30 § Avtalslagen". I detta fall ska du även göra en polisanmälan.

Att bestrida en faktura – råd från Polisen

Bluffakturor ska bestridas, då vet motparten att du motsätter dig betalningen och varför. Du bör bestrida den felaktiga fakturan snarast möjligt, eftersom det ökar dina möjligheter att få rätt mot företaget.

Vissa oönskade fakturor har en finstilt text som talar om att det är ett erbjudande du har fått. Det är inte nödvändigt att bestrida en sådan faktura, men det är att rekommendera. Däremot är det nödvändigt att bestrida en faktura som inte är utformat till ett erbjudande.

Bestrid per brev (rekommenderat), e-post eller fax. Använder du e-post ska du ange fakturanumret, det är även bra att skanna fakturan och bifoga till meddelandet.

Ditt brev ska innehålla:

Foretag Domarklubba

Rättsskyddsförsäkringen hjälper dig om du hamnar i knipa

Rättsskyddsförsäkring

Skicka bestridandet

Brevet och en kopia på bluffakturan skickar du till den adress som företaget angivit på fakturan. Spara kopior på alla dina brev, meddelande och eventuell annan konversation med motparten.

I ett senare skede kan det vara viktigt att kunna styrka datum och innehåll i bestridandet - för därför gärna dagbok över händelseförloppet.

Läs mer och anmäl hos polisen

Bluffar i många former

En bedragare kan som sagt använda sig av flera olika sätt att lura till sig pengar på, men ett av de vanligare är bedrägerier med hjälp av annonser eller kataloger.

Bluffen går ut på att få dig att betala för annonser du inte beställt eller inte vill ha. Bedrägerier med annonser förekommer ofta under semestertider och vid årsskiften när många företag har fokus på annat håll.

Det är alltså viktigt att ni har kontroll på vilka fakturor som brukar komma och vilka som eventuellt kan avvika. Skulle ni trots allt upptäcka ett blufförsök, så är det viktigt att ni säger upp avtalet, om sådant finns, och begär en skriftlig bekräftelse.

Från bluff till rättssak

I sällsynta fall där företaget vägrat betala, löper bedragaren hela linan ut och lämnar ärendet till inkasso eller Kronofogdemyndigheten.

Då är det viktigt att du bestritt bedragarens fordran eftersom det innebär att inkasso eller kronofogden inte kan ta upp fallet.

Om du med andra ord skulle bli kontaktad av dem så måste du bestrida fordran. Då återstår det för bluffmakaren att vända sig till tingsrätten vilket är sällsynt.  

Även företag kan kapas

Vet du hur enkelt det faktiskt är för en bedragare att kapa ett företag? Det enda som krävs är att skicka in en ändringsanmälan till Bolagsverket och dölja det för nuvarande ägare och styrelse till bedragarna har tillgång till bolaget och dess tillgångar.

Det du kan göra för att upptäcka detta i tid är att registrera en e-postadress till ditt företag på Bolagsverkets hemsida.

Då får du automatiskt ett meddelande när någon anmälan om ändring diarieförs. Skulle du utsättas för ett kapningsförsök måste du polisanmäla kapningsförsöket.

Mer om bluffakturor hos polisen

Facebook

Instagram