Gäller min bilförsäkring utomlands?

Gäller bilförsäkringen om jag tar bilen på semester utomlands? Det beror på vart du ska. När du kör en svenskregistrerad bil utomlands gäller olika regler i olika länder.

Bilförsäkring i EU och övriga världen

Vad innebär ett Grönt Kort?

Så skaffar du ett Grönt kort

Att ta med dig när du bilar utomlands

Kontrollbesikta bilen utomlands?

Var krävs ett Grönt Kort?

 

Bilförsäkring i EU och övriga världen

Funderar du på att bila i Europa eller i Europas närområde? Då gäller din svenska trafikförsäkring automatiskt i hela EU och ett stort antal andra länder. Vissa länder kräver dock att du har med dig ett Grönt Kort som bevis för att du har en trafikförsäkring som gäller. Din trafikförsäkring ersätter personskador på förare, passagerare och andra personer vid en trafikolycka. Dessutom ersätter den skada på annans egendom om du orsakar den med din bil. I Finland och Norge ger den även ett utökat skydd för dig och dina passagerare. Reglerna kan dock vara olika mellan olika försäkringsbolag beroende på om du har hel- eller halvförsäkring. Svedeas bilförsäkring gäller i hela EU samt Island, Liechtenstein, Norge, Schweiz och ett antal Medelhavsländer. Tänker du köra din egna bil i ett land där din svenska bilförsäkring inte gäller rekommenderar vi att du tecknar en försäkring lokalt under tiden du befinner dig i landet. 

Vad innebär ett Grönt Kort?

Grönt Kort är i praktiken ett bevis på att din bil är trafikförsäkrad i Sverige. Gröna Kortet är kostnadsfritt och gäller i alla länder som omfattas av Gröna Kort-avtalet. I de länderna gäller din trafikförsäkring när du kör din svenskregistrerade bil. I många Gröna Kortet-länder räcker det med att din bil har svenska registreringsskyltar för att försäkringen ska gälla, men i vissa av länderna måste du även kunna visa upp det Gröna Kortet. Här ser du vilka länder som kräver Grönt Kort.

Så skaffar du ett Grönt kort

Du beställer ett Grönt Kort från ditt försäkringsbolag och det kan bara utfärdas så länge din försäkring är betald. Har du din bilförsäkring hos Svedea beställer du Grönt Kort här! Om du vill beställa Grönt Kort rekommenderar vi dig att göra det senast två veckor du reser.

Att ta med dig när du bilar utomlands

Om oturen är framme när du kör bil i annat land är det bra att du har med sig bilens försäkringsbrev och registreringsbevis, Grönt Kort om så krävs och telefonnumret till försäkringsbolagets skadeanmälan. Har du din bilförsäkring hos Svedea ringer du 0046-771 160 190 eller anmäler skadan online.

Kontrollbesikta bilen utomlands?

En svenskregistrerad bil kan inte kontrollbesiktas i ett annat land i och med att den inte kommer att räknas som en godkänd kontrollbesiktning i Sverige.

Var krävs ett Grönt Kort?

Här under kan du se i vilka länder din bilförsäkring gäller, och om du faktiskt behöver ha med dig det Gröna Kortet. Ring oss gärna om du har några frågor på 0771-160 190 

GRÖNT KORT BEHÖVS INTE

Andorra

Belgien

Bulgarien

Cypern

Danmark

Estland

Finland

Frankrike

Grekland

Irland

Island

Italien

Kroatien

Lettland

Liechtenstein

Litauen

Luxemburg

Malta

Nederländerna

Norge

Polen

Portugal

Rumänien

Schweiz

Serbien

Slovakien

Slovenien

Spanien

Tjeckien

Tyskland

Ungern

Österrike

GRÖNT KORT KRÄVS

Albanien

Azerbajdzjan

Bosnien-Hercegovina

Makedonien

Marocko

Moldavien

Montenegro

Ryssland

Storbritannien

Tunisien

Turkiet

Ukraina

Vitryssland

 

Vad kostar det att försäkra min bil?

Ditt personnummer
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.