Försäkring på bilen utomlands

Gäller min försäkring på bilen utomlands? Det beror på vart du ska. När du kör en svenskregistrerad bil utomlands gäller olika regler i olika länder.

Bila i Europa

Funderar du på att åka på bilsemester i Europa? Då gäller din svenska trafikförsäkring automatiskt i hela EU och ett stort antal andra länder. Vissa länder kräver dock att du har med dig ett grönt kort som bevis för att du har en trafikförsäkring som gäller.

Din trafikförsäkring ersätter personskador på förare, passagerare och andra personer vid en trafikolycka. Dessutom ersätter den skada på annans egendom om du orsakar den med din bil. I Finland och Norge ger den även ett utökat skydd för dig och dina passagerare. Reglerna kan dock vara olika mellan olika försäkringsbolag beroende på om du har hel- eller halvförsäkring.

Svedeas bilförsäkring gäller i hela EU samt Island, Liechtenstein, Norge, Schweiz och ett antal Medelhavsländer. Tänker du köra din egna bil i ett land där din svenska försäkring på bilen inte gäller rekommenderar vi att du tecknar en försäkring lokalt under tiden du befinner dig i landet. 

Se pris på bilförsäkring

Grönt kort för bilen – försäkringsbevis utomlands

Grönt kort är i praktiken ett bevis på att din bil är trafikförsäkrad i Sverige. Det är kostnadsfritt och gäller i alla länder som omfattas av gröna kort-avtalet. I de länderna gäller din trafikförsäkring när du kör din svenskregistrerade bil.

I många gröna kortet-länder räcker det med att din bil har svenska registreringsskyltar för att försäkringen ska gälla, men i vissa av länderna måste du även kunna visa upp det gröna kortet. Läs mer och beställ ett grönt kort för bilen här.

Att ta med dig när du bilar utomlands

Om oturen är framme när du kör bil i annat land är det bra om du har med dig bilens försäkringsbrev och registreringsbevis, grönt kort om så krävs och telefonnumret till försäkringsbolagets skadeanmälan. Har du din försäkring hos Svedea ringer du 0046-771 160 190 eller anmäler skadan online.

Vad kostar det att försäkra min bil?

Ditt personnummer