Gäller min bilförsäkring utomlands?

Gäller bilförsäkringen om jag tar bilen på semester utomlands? Det beror på vart du ska. När du kör en svenskregistrerad bil utomlands gäller olika regler i olika länder.

Bilförsäkring i EU och övriga världen

Att bila i Europa och Europas närområde är ofta ganska oproblematiskt vad gäller bilförsäkring. Din svenska trafikförsäkring gäller automatiskt i hela EU och ett stort antal andra länder. I vissa länder krävs dock att du har med dig ett Grönt Kort som bevis för att du har en gällande trafikförsäkring.

Trafikförsäkringen ersätter personskador på förare, passagerare och andra personer vid en trafikolycka. Dessutom ersätter den skador på annans egendom som du orsakar med din bil. I Finland och Norge ger den även ett utökat skydd för dig och dina passagerare.

När det gäller halvförsäkring och helförsäkring kan villkoren variera mellan olika försäkringsbolag. Svedeas bilförsäkring gäller i hela EU samt Island, Liechtenstein, Norge, Schweiz och ett antal Medelhavsländer.

Om du ska köra egen bil i ett land där din svenska bilförsäkring inte gäller rekommenderar vi att du tecknar en försäkring lokalt under tiden du befinner dig i landet. 

Vad är Grönt Kort?

Grönt Kort är ett försäkringsbevis som visar att din bil är trafikförsäkrad i Sverige. Gröna Kortet beställer du kostnadsfritt och gäller i alla länder som omfattas av Gröna Kort-avtalet. I de länderna gäller din trafikförsäkring när du kör din svenskregistrerade bil.

I många Gröna Kortet-länder räcker det med att din bil har svenska registreringsskyltar för att försäkringen ska gälla, men i vissa av länderna måste du faktiskt kunna visa upp det Gröna Kortet. Här ser du vilka länder som kräver Grönt Kort.

Grönt Kort – så skaffar du det

Grönt Kort beställer du från ditt försäkringsbolag, hos Svedea beställer du det utan kostnad. Det kan bara utfärdas så länge din försäkring är betald.

Har du din bilförsäkring hos Svedea beställer du Grönt Kort här! Om du vill beställa Grönt Kort rekommenderar vi dig att göra detta senast två veckor innan avresa.

Vad ska man ta med sig när man bilar utomlands?

Om olyckan skulle var framme när du kör bil i utlandet är det till stor hjälp att ha alla viktiga uppgifter nära till hands:

  • Bilens försäkringsbrev och registreringsbevis.
  • Telefonnumret till försäkringsbolagets skadeanmälan. Har du din bilförsäkring hos Svedea ringer du 0046-771 160 190 eller anmäler skadan online.
  • Grönt Kort om så krävs.

Kan man besikta bilen utomlands?

Nej, en svenskregistrerad bil kan inte besiktas i ett annat land. Eller rättare sagt, en besiktning utomlands kommer inte att räknas som en godkänd kontrollbesiktning i Sverige. Vid besiktningen kontrolleras att bilen följer det svenska regelverket.

Grönt Kort – hela listan

I den här listan kan du se i vilka länder din bilförsäkring gäller, och om du faktiskt behöver ha med dig det Gröna Kortet.

Har du frågor? Ring oss gärna på 0771-160 190 

GRÖNT KORT BEHÖVS INTE

Andorra

Belgien

Bulgarien

Cypern

Danmark

Estland

Finland

Frankrike

Grekland

Irland

Island

Italien

Kroatien

Lettland

Liechtenstein

Litauen

Luxemburg

Malta

Nederländerna

Norge

Polen

Portugal

Rumänien

Schweiz

Serbien

Slovakien

Slovenien

Spanien

Tjeckien

Tyskland

Ungern

Österrike

GRÖNT KORT KRÄVS

Albanien

Azerbajdzjan

Bosnien-Hercegovina

Makedonien

Marocko

Moldavien

Montenegro

Ryssland

Storbritannien

Tunisien

Turkiet

Ukraina

Vitryssland

 

Vad kostar det att försäkra min bil?

Ditt personnummer
Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.