Sök på Svedea.se

Köra bil på vintern – så undviker du olyckor och böter!

Snö och minusgrader ute gör gärna att man sätter sig i en varm bil. Men förutom ett par rediga vinterdäck så finns det några saker du kan tänka på för att undvika både olyckor och böter när temperaturen kryper mot nollan och gatorna täcks av snö.

Registreringsskylten måste gå att läsa

Det är olagligt att köra runt med en registreringsskylt som är svår att läsa. Så se till att putsa skylten ordentligt från smuts, is och snö – annars riskerar du att böta!

Snö på taket

Mycket snö på taket kan vid en kraftig inbromsning göra så att du får snö på framrutan vilket lätt leder till en olycka. Förutom olycksrisken så kan det dessutom ge böter – så se till att borsta undan snön innan du kör iväg.

Läs även om snö på bilen

Rätt vikt i takboxen

Ska du åka långt så kan en takbox vara praktiskt. Tänk bara på att lasta den rätt så att bilen inte blir vinglig. En bra tumregel kan vara att packa de tyngsta sakerna i bagageluckan. Glöm inte heller att säkra föremålen i takboxen så de inte kommer flygande!

I bilens instruktionsbok kan du läsa vilken maxvikt som gäller för din bil. Kom ihåg att maxvikten är både lastens vikt och takboxens vikt tillsammans.

Tips!

Hos Polisen och Transportstyrelsen kan du läsa mer om lagar, regler och lastsäkring.

Facebook

Instagram