Sök på Svedea.se

En person borstar bort snö från en bil under en snöig dag.

Snö på bilen kan skada andra

I vintertider kan snö komma både snabbt och oväntat, Det är vackert, men samtidigt viktigt att borsta bort den från bilen innan du kör iväg. Snö på biltaket är nämligen olagligt när man kör och kan vara en fara för andra. Snön på bilen räknas dessutom som oförankrad last och kan ge 1 500 kronor i böter.

Varför är snö på taket farligt?

När du kör med bilen kan snön på biltaket plötsligt blåsa av under färden, hamna på bilarna bakom och på så sätt orsaka allvarliga olyckor. Bromsar du kraftigt kan effekten bli tvärtom, dvs all snö åker ned på din vindruta och förblindar dig. Riskerna med detta ökar ju närmare 0-gradigt det är ute och om snön är tung och vattenfylld.

Håll rutorna frostfria

Ju sämre du ser den omgivande trafiken, desto större risker utsätter du dig själv och andra för. Se därför till att alltid skrapa rutorna rena från frost. Skulle du bli stoppad av polis, kan du till och med åka fast för vårdslöshet i trafik och riskera att få dagsböter om du inte gjort det. Detta gäller även lysen och din registreringsskylt. Skylten ska alltid ska vara läsbar – oavsett väderlek.

Kort sagt…

Se till att hela bilen, inklusive lyktor och registreringsskylt, är rena från snö och smuts. Se alltid till att du har god sikt omkring dig genom att skrapa rutorna rena. Är det vinterväglag så blir bromssträckorna längre. Se därför till att hålla extra avstånd framåt. Tänker du på detta så kör du säkrare och riskerar varken din eller andras hälsa.

Vinterväglag

Se till att ha rätt skydd längs vägarna

Läs om vår bilförsäkring

Facebook

Instagram