Ägarbyte på bilen

Hur gör man med försäkringen när bilen byter ägare? Hur ska du som köper en bil eller säljer en bil göra med försäkringen? Det går vi igenom här.

Hur gör man med bilförsäkringen när bilen byter ägare?

Trafikförsäkring från dag ett 

Den dagen du tar över som ägare av din nya bil måste du ha en trafikförsäkring för bilen. Det regleras i Trafikskadelagen och det kan bli dyrt om du inte trafikförsäkrar din bil. Varje dag som du äger en bil utan att ha en trafikförsäkring måste du nämligen betala en trafikförsäkringsavgift på ca 100 kr, vilket kan bli dyrt i längden. Alltså lönar det sig att teckna en trafikförsäkring från dag ett.  

Varning för att köra oförsäkrad 

Trafikförsäkringen är obligatorisk men de andra delarna i försäkringen finns det inga lagkrav på. Halvförsäkring och helförsäkring är frivilliga men ger ett tryggt skydd om olyckan skulle vara framme. Om du vill vara försäkrad mot oförutsedda utgifter är det alltså bäst att ha bilen försäkrad direkt från början. Så slipper du tråkiga överraskningar. 

Teckna försäkring i förväg 

Hur gör man då smartast när man tecknar en trafikförsäkringhalvförsäkring eller helförsäkring för en bil som man ska köpa?  

För att vara säker på att du har en försäkring när du kör iväg med din nya bil, kan det vara smart att teckna bilförsäkring redan i förväg. Ange vad som ska ingå i försäkringen och att den ska börja gälla på dagen för ägarbytet. Då vet du att du har dina papper i ordning när du sätter dig vid ratten. Om ägarbytet av någon anledning inte blir av är det bara att säga upp försäkringen igen. Det hinner inte bli någon kostnad för dig. 

Kontakta oss på Svedea på 0771- 160 190 så hjälper vi dig! 

Föregående ägares försäkring gäller inte 

Man kanske tänker att man kan köra sin nya bil på den gamla ägarens försäkring under en övergångsperiod. Det stämmer inte.  Redan från första dagen som du äger en bil måste du ha en trafikförsäkring för bilen. Vänta därför inte med att teckna en hel- eller halvförsäkring när du köper en ny bil. Då undviker du att bryta mot lagen och slipper åka på en betydligt högre kostnad än vad en försäkring kostar. 

Försäkringen när du säljer bilen 

Vad gäller om det är du som säljer bilen, hur gör du då med din försäkring? 

Det enkla svaret är att försäkringen sägs upp automatiskt från det datum då bilen byter ägare. När ägarbytet anmäls till Transportstyrelsen, förmedlas informationen automatiskt till det försäkringsbolag där bilen är försäkrad, och försäkringen avslutas automatiskt från det datum då bilen byter ägare. 

Glöm inte att anmäla ägarbytet 

När du säljer din bil upphör alltså din försäkring automatiskt, men det händer bara om ägarbytet verkligen registreras. Som säljare är det även ditt ansvar att registrera ägarbytet hos Transportstyrelsen. Här hittar du all information om ägarbyte.