Sök på Svedea.se

En grönskande granskog

Vad är en ATV – var får jag köra den?

Det finns många typer av fyrhjulingar och ATV och reglerna kring var man får köra dom eller inte skiljer sig åt. 

Var får jag använda en ATV?

Generellt är all körning på barmark i terräng med fyrhjulingar förbjuden. Med en terräng- eller traktorregistrerad ATV får du däremot köra på enskild väg, på inhägnat område och på din egen mark för att bruka den. Du får även korsa allmänna vägar i 20 km/h för att ta dig till och från dina egna ägor. 

Att köra terränghjuling kräver förarbevis

Om din ATV är terrängregistrerad krävs ett förarbevis. För att få det krävs det att:

Har du haft ett körkort före den 1 januari 2000 (även om det återkallats senare) behöver du inget förarbevis. 

Förarbevis och utbildning

Utbildningen består av teoretiska och praktiska delar. För att få göra de praktiska delarna ska du ha fyllt 15 år och 9 månader. Utbildningen, som består av minst tre timmars praktisk träning, ska ske hos en godkänd utbildare och är sammanlagt ca tio timmar lång. Totaltiden för utbildningen kan dock variera, beroende på hur du klarar de olika delarna. Kom ihåg att det inte tillåtet att övningsköra privat utan bara hos utbildaren.

Hitta din närmaste godkända utbildare

När får jag mitt förarbevis för terränghjuling?

När du har blivit godkänd på alla delar, rapporterar utbildaren det till Transportstyrelsen. De skickar sedan en ansökningsblankett och ett inbetalningskort för förarbeviset till dig. När din ansökan och betalning kommit in, tillverkar de körkortet och skickar det till din folkbokföringsadress.

När får jag köra min terränghjuling?

Så fort du är godkänd och registrerats hos Transportstyrelsen kan du köra direkt, bara du har giltig legitimation med dig när du kör. Efter två månader måste du dock ha med dig förarbeviset när du kör. Sedan gäller samma regler som med bilkörkort. Skulle du göra dig skyldig till trafikbrott som t ex fortkörning eller olovlig körning, kan du bli av med det eller få en varning. Ansöker du inte om ditt förarbevis och betalar avgiften inom ett år från det du blev godkänd, förlorar du din behörighet. Den kan dock lösa sig om du kontaktar Transportstyrelsens kundtjänst.

Mer om hur du kör säkert på din ATV

Facebook

Instagram