Sök på Svedea.se

En atv som plogar snö

Plogning med ATV

Om du inte arbetar professionellt med att ploga med ATV kan du säkert ha lite hjälp av våra tips. Läs om olika sorters plogar, plogblad och hur du använder dem.

ATV-plogar har ofta liknande konstruktion. Däremot kan de monteras på tre olika sätt: centralt, framtill eller via dragkroken.

Centermonterad ATV-plog

Som namnet antyder monteras plogen centralt under din ATV, antingen i befintliga fästen eller med medföljande klamrar. Till fördelarna hör att vikten fördelas bättre och att du får ut mer kraft.  Nackdelar är att montering kan vara lite mer krävande och att plogramen kan minska markfrigången.

Frontmonterad ATV-plog

En frontmonterad plog fästs längst fram, nära en eventuell vinsch. Den här plogen är enkel att koppla på och av, lyftkapaciteten är högre och du slipper problemet med minskad markfrigång. Plogen kan dock göra din ATV framtung, vilket kan påverka köregenskaperna.

Dragkroksmonterad ATV-plog

Med en dragkroksmonterad plog får du en jämn viktfördelning och därmed stabil plogning. Däremot är plogen knepigare att montera, då en lång stång ska fästas både i fronten och på dragkulan. 

Olika plogblad

Plogblad för fyrhjulingar kommer i tre grundtyper: rakt, koniskt och vikbart. Vilket som passar bäst beror på vilka ytor du ska ploga.

Vanligast är ett rakt plogblad, vilket lämpar sig väl för de flesta ploguppgifter, från gårdsplaner till småvägar. Koniska blad ”rullar bort snön” och är idealiska för långa sträckor där du kan ploga snabbare för att få bort snön från vägytan.

Vikplogar är mycket flexibla med sina justerbara vingar och kan manövreras för att styra snön åt önskat håll, vilket gör dem mångsidiga i olika snöförhållanden.

För att få ut bäst effekt är det viktigt att du väljer ett plogblad som är bredare än din ATV. Men tänk också på att det ska rymmas när du parkerar i garaget.

ATV Vildliv

Ersättning för utrustning & tillbehör ingår

Upptäck vår ATV-försäkring

Manövrera plogen med vinsch eller ploglyft

För att lyfta och sänka en plog använder du antingen en vinsch eller en elektrisk ploglyft. 

Körning och vinkling av plogen

Kör i lugn fart, inte snabbare än cirka 10 km/h. Annars riskerar du att få skador på plogen vid kollision med oväntade hinder. Du kan manuellt justera vinkeln på plogen i olika positioner. För vissa plogar finns även elmotor för enklare vinkling direkt från styret.

Byt slitna skrapstål

Den del på plogbladet som är närmast marken kallas skrapstål. Detta blir förr eller utslitet och måste bytas, men tänk på att det är vändbart. För känsliga ytor som inte får repas finns speciella skrapstål i plast eller gummi.

Andra tillbehör vid snöplogning

Det finns en rad tillbehör som underlättar snöplogningen. Hör med din handlare och läs mer om tillbehör här.

Lycka till med plogandet!

Facebook

Instagram