Sök på Svedea.se

Hjälm lämplig för ATV-körning står på ATV i skogen

Hjälm på ATV – det här gäller

Fyrhjulingar kan tyckas vara lika, men de regler som gäller skiljer sig åt beroende på fordon. Oavsett om du kör en traktor, terräng- eller mc-registrerad fyrhjuling bör du alltid tänka på säkerheten – och hjälmen är viktigast.

Olika fordon med olika regler

Begreppet fyrhjuling täcker in terränghjulingar, fyrhjuliga motorcyklar, fyrhjuliga mopeder, traktorer och motorredskap. De kan se lika ut, men det finns skillnader. De har olika användningsområden, vissa behöver besiktas och några är skattepliktiga. För vissa rekommenderas hjälm, men för de flesta fyrhjulingar är hjälm numera inte bara en rekommendation utan ett krav.

Hjälmkrav enligt lag

Hjälmkrav för motorcykel och moped, även fyrhjuliga fordon, har gällt sedan 1975. Sedan 2016 råder däremot hjälmkrav på de flesta fyrhjulingar – även du som kör eller åker terränghjuling och traktor b måste nu ha hjälm. 

Ska du köra fyrhjuling utan karosseri måste du ha hjälm om fordonet är registrerat som:

Skydda huvudet högsta prioritet

Hjälmen är det viktigaste skyddet när du kör ATV. Förutom att skydda huvudet från stötar kan exempelvis en hjälm med visir eller ansiktsskydd skydda ansiktet och ögonen från grenar, stenar och jord. Det kan också bli lättare att se eventuella hinder framför dig då solen bländar mindre med en hjälm med skärm. Har du en öppen hjälm kan skyddsglasögon vara bra att komplettera med.

Välj rätt hjälm – och kom ihåg att byta ut den

För ATV finns en hel del hjälmar att välja bland. Det finns både öppna hjälmar och stängda hjälmar med öppningsbara visir. 

Rekommenderade hjälmar för terrängkörning

Rekommenderade hjälmar för körning efter väg

Utöver modell finns det såklart olika fabrikat och material. Billigare hjälmar är ofta tillverkade i plast medan lite dyrare hjälmar ofta är gjorda av glasfiber eller en mix av olika fibersorter. När du ska välja hjälm, se till att utgå ifrån dina behov och besök en handlare för att testa olika hjälmar. Där kan du få bra tips och allra helst en chans att testa hjälmen där den faktiskt ska användas – på en tur med ATV:n.

Precis som för mc-hjälmar och hjälmar för skoterkörning är hjälmar vid ATV-körning en färskvara. Det är rekommenderat att byta till en ny hjälm minst var femte år. Hur ofta du behöver byta hjälm beror bland annat på hur ofta du använder den och hur den förvaras.

Vad gäller för passagerare?

I regel får du skjutsa på din ATV, förutsatt att den är godkänd för passagerare. I fordonets registreringsbevis står antalet tillåtna passagerare. 

Passagerare har samma hjälmkrav som förare. Barn under sju år är undantagna från hjälmkravet, men de måste använda annat lämpligt huvudskydd vid färd på ATV. Exempelvis godkänner Transportstyrelsen användning av ridhjälm, skidhjälm eller cykelhjälm.

Föraren ansvarar för att passagerare under femton år använder hjälm eller annat huvudskydd.

Bra att tänka på

Läs fler artiklar inom ATV
ATV Vildliv

Ersättning för utrustning och tillbehör

Mer om vår ATV-försäkring

Facebook

Instagram