Sök på Svedea.se

Svarta snöskoterhjälmar står på en snöskoter

Hjälm och snöskoter

En snöskoter räknas som terrängmotorfordon och enligt svensk lag måste därför både förare och passagerare ha hjälm. Hjälmkravet finns naturligtvis till för er säkerhet och för tryggare skoterupplevelser på fjället.

Hjälmkrav för snöskoter

Den som åker snöskoter ska använda hjälm enligt den svenska trafikförordningen. Det är lag sedan 2016. En hjälm är inte bara bra att ha om olyckan är framme utan den ger också skydd mot väder och vind.

Samma hjälmkrav för passagerare

Passagerare bör endast följa med om snöskotern är utrustad och godkänd för det. Skotern måste klara av den extra vikten och förarens anpassade placering på fordonet. Det bör finnas ett passagerarsäte och passagerarhandtag. 
 
Medföljande passagerare har samma hjälmkrav som föraren, och det är föraren som ansvarar för att passagerare under femton år använder hjälm eller annat huvudskydd. 
 
Barn under sju år är undantagna från hjälmkravet, men de måste använda annat lämpligt huvudskydd om de följer med på snöskotern. Helst ett lättare skydd då barns nackmuskler är svaga. Transportstyrelsen godkänner till exempel ridhjälm, skidhjälm eller cykelhjälm.  

Tips för att hitta rätt hjälm

Det kan vara svårt att hitta rätt hjälm. Fundera över dina behov och vad som är viktigt för dig när du kör snöskoter. Besök en handlare, ställ frågor, och be om tips och råd. Testa flera modeller, och gör det allra helst i de förhållanden som hjälmen ska användas – på skotern. 

För snöskoter finns flera olika lämpliga modeller:

Hjälmar görs i olika material som påverkar både vikt och pris, och givetvis finns de i flera storlekar och med varierande passform. Många hjälmar för snöskoter kan kompletteras med tillbehör som till exempel dubbelvisir eller eluppvärmt visir, som förhindrar visiret från att imma igen när det är kallt. Du kan också välja att använda skoterglasögon som minskar ljusinsläpp och risken för imma.

Tänk på det här

Oavsett vilken modell på hjälm du väljer kan det vara bra att tänka på det här:

Läs fler artiklar inom snöskoter
Snoskoter Skoterled Solnedgang

Unik maskinförsäkring för motorskador

Läs om vår snöskoterförsäkring

Facebook

Instagram