Sök på Svedea.se

Bra tips till vattenskoterägare

Vi har samlat våra bästa tips till dig som ny, men även lite erfarnare vattenskoterägare. Tanken är att de ska hjälpa dig att undvika vanliga problem som det kan vara kostsamt att åtgärda.

Ska du köpa vattenskoter?

Om du handlar privat ska du först kolla med Larmtjänst så att vattenskotern inte är stulen. Säljaren måste även visa legitimation och dennes kontaktuppgifter ska framgå av köpeavtalet. Kontrollera helst även säljarens köpeavtal eller kvitto och också säljarens försäkring. Tänk på att det krävs ett förarbevis för att få köra vattenskoter och fyllt 15 år för att få utbilda dig och köra. 

Mer om förarbevis för vattenskoter

Så förtöjer du vattenskotern

Om vattenskotern ligger utsatt för vind och vågor bör du alltid förtöja med fören utåt. Ha gärna lite slack på tamparna om det finns utrymme. Då kan vattenskotern följa vågornas rörelser och risken för skador minskar.  Det finns speciella flytande vattenskoterbryggor att köpa. På en sådan ligger vattenskotern säkert och det är enkelt att lägga till och förtöja. 

Mer om att ankra och förtöja

Tänk på det här när du kör

Se till din vattenskoter

Vattenskotern behöver löpande tillsyn. Förutom att kolla att den inte har stulits eller utsatts för skadegörelse är det bra at hålla den länsad och att förändrat vattenstånd inte har ställt till problem.

För att undvika stöld är det överlägset bästa att låsa in den i ett förråd, bod eller liknande med väggar och tak. Är den inlåst nattetid (22–07) skyddar du dig mot den största stöldrisken och får upp till 25 % rabatt på din försäkring.

När du inte använder vattenskotern ska den alltid vara låst med SSF-godkänd låsutrustning av klass 3. Om inte detta är uppfyllt blir ersättningen vid stöld reducerad.

Tänk på det här när du ska ta upp skotern

Töm och konservera din vattenskoter

Precis som båtar med inombordare behöver vattenskoterns motor konserveras inför vinterförvaringen. Läs mer i vattenskoterns instruktionsbok.

Ta hem värdefull utrustning i stället för att låsa in den i stuvfack. Bättre att facken är olåsta och utan innehåll än att de blir uppbrutna och utrustningen stulen – särskilt under vinterförvaring.

Pallning, uppställning och täckning

Om motorn kommer under vattnet

Sjunker vattenskotern så att motorn kommer under vatten, ta inte upp den utan att du vet att det finns någon som kan ta hand om motorn. Korrosion i motorn går snabbt när delarna kommer i kontakt med luft, men sakta så länge de är kvar i vatten. Koppla om möjligt bort pluspolen på batteriet eftersom galvanisk korrosion snabbt förstör elsystemet om strömförsörjningen är på.

Hjälp varandra

Om du ska resa bort, be någon se till din vattenskoter och gör andra samma tjänst. Mer rörelse runt båtar, skotrar och bryggor har en avskräckande effekt på tjuvarna och gör också att eventuella skador kan upptäckas snabbare.

Står du på bryggan när någon annan ska lägga till, erbjud din hjälp och ta emot en tamp. Nästa gång är det du som får hjälp. 

Kolla söksystemet

Om du har söksystem monterat på din vattenskoter, kolla att det är aktiverat och laddat. Tänk på att de kontantkort som många system använder slutar fungera efter 12 månader, även om det finns pengar kvar på kortet.

Surra vid transport

Vid transport på trailer är det viktigt att surra fast vattenskotern med flera ordentliga spännband så att den inte kan röra sig i förhållande till trailern.

Facebook

Instagram