Sök på Svedea.se

Kvinna sitter på svart och röd vattenskoter, vänd från kameran och blickandes bort mot öppet vatten.

Kör vattenskoter säkert och ansvarsfullt

Att köra vattenskoter är fantastiskt kul, men den som kör vattenskoter har samtidigt ansvar att känna till och följa de sjövägs­reglerna som finns och köra med gott omdöme.

Vilken ålder gäller för att köra vattenskoter?

För att framföra vattenskoter ska föraren ha fyllt 15 år. Åldersgränsen gäller sedan 1 juni 2019.

Krävs förarbevis för att köra vattenskoter?

Sedan den 1 maj 2022 gäller en ny lag som kräver att du måste ha ett förarbevis för att få köra vattenskoter och fyllt 15 år för att få utbilda dig och köra. Har du hunnit skaffa ditt ännu? Då kan du kontakta din lokala vattenskoterhandlare för hjälp och råd. Många av dem ordnar egna körkortsutbildningar eller kan hjälpa dig hur du ska gå till väga. Du kan läsa mer om hur du gör för att ansöka om ett körkort och hitta ett lämpligt utbildningsföretag hos Transportstyrelsen.

Samma ansvar för vattenskoter som fritidsbåt

Den som kör vattenskoter har lika stort ansvar som övriga sjötrafikanter att känna till och följa gällande regler. Självklart kör man varken drog- eller alkoholpåverkad. 

Håll hastigheten

Samma hastighetsbegränsningar gäller för både vattenskotrar och fritidsbåtar. Som förare har du ansvar att känna till vad som gäller där du kör. Tänk också på att du kan behöva sänka farten tillfälligt för att undvika svall.

Du har väl flytväst?

Det finns inga lagkrav på några skydd, men vi rekommenderar starkt att använda flytväst – precis som när man åker fritidsbåt. Självklart används dödmansgreppet under hela turen, antingen fäst i flytvästen eller runt handleden. Är det kallt i vattnet är våt- eller torrdräkt ett bra tips.

Förbered dig

Kolla väderprognosen innan du ger dig ut och var uppmärksam på frånlandsvindar och tidvattenströmmar. Se till att du har tillräckligt med bränsle och batteritid. Ha gärna sällskap – det är säkrare att vara fler.

Var får man köra?

Kör aldrig nära stränder eller badplatser där människor simmar eller barn leker i vattnet. Ha god marginal och respektera andra båtar, särskilt när de ligger för ankar. Tänk på att enskilda kommuner kan tillämpa lokala regler, så kolla vad som gäller i din kommun.

Se pris och köp försäkring

Både för transport och nöje

En vattenskoter definieras som en liten motorbåt och används delvis för persontransporter. Eftersom den är liten och lättmanövrerad, går fort och reagerar snabbt lämpar den sig även för ren nöjeskörning. Många hoppar i vågorna och gör blixtsnabba svängar. Tänk då på att inte vara i närheten av andra båtar eller vattenskotrar, eftersom risken är stor för personskador. Kollision mellan vattenskotrar är en av de vanligaste skadorna och kan lätt undvikas.

Bra att komma ihåg

Tänk på att alltid köra med omdöme och respekt för omgivningen:

Vilka lagar gäller?

Efter en dom från EU-domstolen bedrivs idag ingen tillsyn utifrån vattenskoterförordningen (1993:1053) regler. Däremot gäller Miljöbalken och Sjölagen, vilket innebär att den som kör vattenskoter betraktas som befälhavare. Det innebär att den som kör vattenskoter har ansvar att köra säkert och inte orsaka skada eller olägenhet för människors hälsa, natur eller miljö.

Källor:

Facebook

Instagram