Så kör du vattenskoter säkert och ansvarsfullt

Att köra vattenskoter är fantastiskt kul men den som kör vattenskoter har samtidigt ansvar att känna till och följa de sjövägsreglerna som finns och köra med gott omdöme.

Vilken ålder gäller för att köra vattenskoter?

För att framföra vattenskoter ska föraren ha fyllt 15 år. Åldersgränsen gäller sedan 1 juni 2019.

Krävs förarbevis för att köra vattenskoter?

Ett obligatoriskt krav på förarbevis för vattenskoter kommer att träda ikraft 1 maj 2022 men än så länge nej. Att gå en vattenskoterkurs kan dock vara en god idé, särskilt för de som inte har så stor sjövana. En kurs ger ofta grundläggande kunskaper i sjövett, hänsyn och ansvar samt körteknik.

Samma ansvar för vattenskoter som fritidsbåt

Den som kör vattenskoter har lika stort ansvar som övriga sjötrafikanter att känna till och följa gällande regler. Självklart kör man varken drog- eller alkoholpåverkad. 

Håll hastigheten

Samma hastighetsbegränsningar gäller för både vattenskotrar och fritidsbåtar. Som förare har du ansvar att känna till vad som gäller där du kör. Tänk också på att du kan behöva sänka farten tillfälligt för att undvika svall.

Du har väl flytväst?

Det finns inga lagkrav på några skydd, men vi rekommenderar starkt att använda flytväst – precis som när man åker fritidsbåt. Självklart används dödmansgreppet under hela turen, antingen fäst i flytvästen eller runt handleden. Är det kallt i vattnet är våt- eller torrdräkt ett bra tips.

Förbered dig

Kolla väderprognosen innan du ger dig ut och var uppmärksam på frånlandsvindar och tidvattenströmmar. Se till att du har tillräckligt med bränsle och batteritid. Ha gärna sällskap – det är säkrare att vara fler.

Var får man köra?

Kör aldrig nära stränder eller badplatser där människor simmar eller barn leker i vattnet. Ha god marginal och respektera andra båtar, särskilt när de ligger för ankar. Tänk på att enskilda kommuner kan tillämpa lokala regler, så kolla vad som gäller i din kommun.

Både för transport och nöje

En vattenskoter definieras som en liten motorbåt och används delvis för persontransporter. Eftersom den är liten och lättmanövrerad, går fort och reagerar snabbt lämpar den sig även för ren nöjeskörning. Många hoppar i vågorna och gör blixtsnabba svängar. Tänk då på att inte vara i närheten av andra båtar eller vattenskotrar, eftersom risken är stor för personskador. Kollision mellan vattenskotrar är en av de vanligaste skadorna och kan lätt undvikas.

Alla gillar inte vattenskotrar

Tänk på att alltid köra med omdöme och respekt för omgivningen:

  • En vattenskoter kan störa både människor och djur, särskilt om den körs intensivt inom ett begränsat område.
  • Kör man nära land där människor badar finns risken att köra på någon. En simmande person kan vara svår att upptäcka.
  • Vattenskotrar är snabba i vändningarna och det är lätt att kollidera med andra skotrar.
  • I grunda vatten med mjuka bottnar finns risk för skador. Mjukbottnar är näringsrika och mycket viktiga för såväl sjöfågel som fisk.
  • Vattenskoterkörning kan påverka fågellivet, särskilt under häckningstiden.

Vilka lagar gäller?

Efter en dom från EU-domstolen bedrivs idag ingen tillsyn utifrån vattenskoterförordningen (1993:1053) regler. Däremot gäller Miljöbalken och Sjölagen, vilket innebär att den som kör vattenskoter betraktas som befälhavare. Det innebär att den som kör vattenskoter har ansvar att köra säkert och inte orsaka skada eller olägenhet för människors hälsa, natur eller miljö.

Läs mer:

Bra tips till vattenskoterägare

Enkät – vattenskoterförarna tycker till

Källor:

 

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.