Bra tips till vattenskoterägare

Vi har samlat våra bästa tips till dig som vattenskoterägare. Tanken är att de ska hjälpa dig att undvika vanliga problem som det kan vara kostsamt att åtgärda. Tipsen riktar sig i första hand till dig som inte är så sjövan, men även erfarna vattenskoterägare kan säkert hitta ett och annat matnyttigt.

När du ska köpa vattenskoter

Innan du köper en vattenskoter kontrollera med Larmtjänst (www.larmtjanst.se) så att vattenskotern inte är stulen. Kräv också ordentlig legitimation av säljaren och dennes kontaktuppgifter på köpavtalet. Kontrollera säljarens köpavtal och helst också säljarens försäkring.

När vattenskotern är i sjön

• Förtöj alltid med fören utåt om vattenskotern ligger utsatt för vind och sjö. 

• Om det finns utrymme så förtöj vattenskotern med lite slack på tamparna, det vill säga utan att spänna dem helt. Då kan skotern följa med i sjöarna och risken för skador minskar. 

• Det finns speciella flytande vattenskoterbryggor att köpa. På en sådan ligger vattenskotern säkert och det är enkelt att lägga till och förtöja.

• Bogsera aldrig någon eller någonting efter skotern. Olycksrisken är betydande då linor och tampar, kanske med intrasslade kroppsdelar, kan dras in i impellern med stor kraft.

• Läs av vinden och försök att dra nytta av den vid tilläggning. Blir du överraskad av ofördelaktig vind kan det gå illa.

• En GPS/plotter är ett utmärkt hjälpmedel för navigation men det är viktigt att känna till att plotterns kartor bygger på samma gamla sjömätningar som ligger till grund för sjökorten. Det innebär att det inbördes förhållandet mellan öar och skär oftast stämmer väl, men din egen position i plottern kan skilja sig många meter från din verkliga position. Du måste alltså alltid stämma av plottern med det du ser omkring dig.

• Vissa vattenskotrar får inte bogseras i annat än mycket låg fart då risk finns att kylvatten går in bakvägen och förstör motorn. Kolla instruktionsboken vad som gäller för din modell.

• Se till vattenskotern så ofta som möjligt. Förutom att hålla den länsad är det bra att kontrollera så att förtöjningar inte har skavts, att skotern inte har utsatts för stöld eller skadegörelse och att förändrat vattenstånd inte har ställt till problem.

• Om du låser in vattenskotern nattetid (22-07) skyddar du dig mot den största stöldrisken och får upp till 25 % rabatt på din försäkring.

• När du inte använder vattenskotern ska den alltid vara låst med SSF-godkänd låsutrustning av klass 3. Om inte detta är uppfyllt blir ersättningen vid stöld reducerad.

När du ska ta upp vattenskotern

• Vissa vattenskotrar ska köras rena på kylvatten innan transport för att undvika att vatten kommer in i och skadar motorn. Enklast kör du ut vattnet genom att ge gas ett par gånger när skotern just har kommit upp på land. Kolla instruktionsboken vad som gäller för din skoter.

• Tvätta av vattenskotern direkt efter upptagning så att inte sjögräs, snäckor och havstulpaner torkar och får fäste. Väntar du till våren blir arbetet betydligt svårare.

• Skruva bort dyvikan när du tagit upp vattenskotern för att släppa ut eventuellt slagvatten. Och glöm sedan inte att sätta tillbaka den innan sjösättning.

Vid vinterförvaring

• Tänk på att vattenskoterns motor behöver konservering inför vinterförvaringen på samma sätt som båtar med inombordare.

• Ta hem värdefull utrustning i stället för att låsa in den i stuvfack. Bättre att facken är olåsta och utan innehåll än att riskera att de blir uppbrutna och utrustningen stulen. Detta gäller speciellt under vinterförvaring av båten.

• Vid vinterförvaring på trailer, ta bort hjulen och palla upp vagnen. Då räknas trailern som båtvagga och behöver inte låsas för att försäkringen ska gälla. Dessutom undviker du att däcken på trailern blir ovala av att stå med hög belastning under lång tid.

• Om du har rabatt för inlåsning nattetid tänk då på att kravet på inlåsning gäller även under vinterförvaring.

• Placera inte vattenskotern direkt under lutande tak där risken för snöras är stor.

 

• När du täcker vattenskotern, slut inte täckningen helt utan se till att luften kan cirkulera under täckningen. På så sätt minskar du risken för mögel. Som tillbehör finns formsydda kapell till de flesta skotermodeller och dessa både skyddar bra och tillåter ventilation.     

• Fäst aldrig presenningen i bockar eller stöttor när du täcker vattenskotern. Vinden har större kraft än man tror och kan vräka omkull skotern. Använd i stället sandfyllda dunkar som tyngder.

För att undvika korrosion

• Om din vattenskoter har sjunkit så att motorn kommit under vatten, se till att det finns någon som kan ta hand om motorn innan du tar upp skotern. Korrosion i motorn går nämligen snabbt när delarna kommer i kontakt med luft men sakta så länge de är kvar i vatten. Koppla bort pluspolen på batteriet om det är möjligt eftersom galvanisk korrosion snabbt förstör elsystemet om strömförsörjningen är på.

Övriga tips

• Be någon se till din vattenskoter när du är bortrest och gör andra samma tjänst. Mer rörelse runt båtar, skotrar och bryggor kan hålla tjuvarna borta och gör också att eventuella skador kan upptäckas snabbare.

• Om du står på bryggan när någon annan ska lägga till, erbjud din hjälp och ta emot en tamp. Nästa gång kan du få en hjälpande hand. 

• Om du har söksystem, kolla att det är aktiverat och laddat. Tänk på att de kontantkort som många system har slutar fungera efter 12 månader även om det finns pengar kvar på kortet.

• Vid transport på trailer är det viktigt att surra fast vattenskotern med flera ordentliga spännband så att den inte kan röra sig i förhållande till trailern.

Mer om vattenskoterförsäkring

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.