Hur strikt är strikt ansvar för hunden?

Strikt ansvar är något som de flesta hundägare känner till. Men vad exakt innebär det? Och vilka konsekvenser kan det få? Här reder vi ut begreppet och ger råd om vad du kan tänka på för att undvika att behöva betala stora pengar i skadestånd.

Huvudregeln för strikt ansvar är att man alltid är skyldig att ersätta skador som ens hund har orsakat, oavsett omständigheterna. Det strikta ansvaret gäller inte bara för hundägaren, utan även för den som regelbundet har hand om hunden, till exempel hundrastare och hunddagis.

-       Lagen om tillsyn över hundar och katter m.m. säger inte att man måste ha varit vårdslös eller slarvig, utan man ansvarar alltid för det hunden gör. Så även om någon klappar hunden utan lov och hunden går till attack, kan det vara du som får betala, säger Jane Stenius, jurist.


Hemförsäkringen gäller

Så vilka konsekvenser kan då det strikta ansvaret få? Jo, tänk om  din hund hamnar i slagsmål med en annan hund. Då ska du ersätta skadorna som din hund har orsakat på den andra hunden och den andra hundens ägare ska ersätta skadorna som dens hund orsakat på din hund. I praktiken har dock domstolar satt ner skadeståndet om det visar sig att den andra hundägaren har varit vållande.

Men kom ihåg! Om du tvingas betala skadestånd är det din hemförsäkring som kan hjälpa dig, och inte hundförsäkringen som kanske många tror. Så kontrollera att din hemförsäkring innehåller en ansvarsdel, annars kan det bli dyrt.


Kom ihåg!

Man ansvarar alltid för det hunden gör, oavsett hur olyckan går till. Skadeståndet kan dock jämkas beroende på vem som ses som medvållande.

 • Gäller hundägare och hundinnehavare
  Det strikta ansvaret gäller inte bara hundägaren utan även den som regelbundet har ansvar för hunden, såsom fodervärd, hundpensionat, hunddagis och dogwalker som anlitas mer än enstaka tillfällen.

 • Rastgården är ingen frizon
  Det strikta ansvaret gäller lika mycket i hundrastgården som på andra ställen. Se därför till att kommunicera med de andra hundägarna om vad som är okej innan du går in och släpper din hund lös.
 • Polisanmälan behövs inte alltid
  Som hundägare är man alltid ansvarig för skador som hunden orsakar, oavsett om det beror på olyckliga omständigheter eller oaktsamhet. Många tror dock att det behövs en polisanmälan för att kunna få ersättning om en annan hund skadat ens egen hund. Men så är det inte - om du inte får betalt för skadorna så ska du ta upp det via en stämningsansökan i Tingsrätten alternativt kontakta Kronofogden. Har en hundägare däremot brustit i tillsynen och t.ex. haft hunden lös på platser där koppeltvång råder så kan en polisanmälan vara lämplig för att polisen ska kunna utreda brott.
  http://www.domstol.se/Tvist/Stamningsansokan/

Odd Einar Bruem

 

Odd Einar är chef för Svedeas hund- och kattförsäkringar och har lång erfarenhet av djurförsäkring. Förutom sin sambo och en son delar han även tak med tre Rhodesian ridgebacks och en Bayerskt viltspårhund. Och om du undrar över hans dubbelnamn så är det från Norge, liksom Odd Einars dialekt.

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.