Sök på Svedea.se

Stor snöskred i soligt bergslandskap

Snöskoter och lavinsäkerhet

Laviner har orsakat många olyckor genom åren. Därför är det viktigt att veta vad man som skoteråkare ska göra för att minska riskerna om det värsta skulle inträffa. Vi har samlat de viktigaste tipsen.

Det är viktigt att förstå vad en lavin faktiskt är. Det finns två typer av laviner – lössnölaviner och flaklaviner. Lössnölavin kan bestå av både torr eller våt snö och utlöses i snöns översta lager. Den drar sedan med sig mer snö på bredden och djupet. Den torra varianten är vanligare på våren direkt efter ett snöfall, då värme eller regn gör snön skörare.

Flaklavinen är den lavintyp som orsakat flest dödsfall. Den består av ett stort flak som ofta består av ganska mjuk snö. När flaket lossnar lämnar det en tydlig brottkant efter sig som kan ligga långt ovanför skoteråkarna och sprida sig långt åt sidorna.

Vad kan utlösa en lavin?

Viktigt att förbereda dig

Det är väldigt viktigt att du, och alla du åker med, i potentiellt lavinfarliga områden är pålästa om snö och laviner och vad man gör om det värsta inträffar. Ta alltså en lavinutbildning för skoteråkare, det finns flera på nätet att välja mellan. Det alla måste ha med sig på skotern är en personlig transciever, en spade och en hopfällbar lavinsond och kolla alltid om det varnas för laviner i området dit du ska.

Minska risken för laviner

Även om friåkning är det som lockar, så åker du säkrare om du inte kör i brantare lutningar än 25 grader. Har det snöat kraftigt, blåst hårda vindar eller varit kraftigt stigande temperaturer? Då ska du helst undvika att åka över branta snöfält de närmaste dygnen efteråt. Måste du ändå göra det, så förbered dig väl med att kolla lutningskarta, sluttningsriktningar och observerad lavinaktivitet de senaste 72 timmarna i området. Följ gärna kammar och ryggar, de är ofta flackare och därför säkrare. Kör aldrig ensam och tänk också på att aldrig belasta snötäcket ovanför en annan skoteråkare, det kan sluta illa.

Om lavinen löser ut

Om en lavin verkligen bryter ut så kan det plötsligt handla om liv eller död. I den situationen handlar det bara om en sak. Försök åka ifrån lavinen snett nedåt och ­ut ur det farliga området. Skulle du trots det hamna under snön, så försök krypa ihop och få bort snö från ansiktet. Försök till varje pris att hålla dig uppe vid ytan.

Om lavinen löser ut nedanför dig

Om det inträffar är det första du ska göra att komma ihåg var personen eller personerna som togs av lavinen nedanför dig försvann. Märk ut var du såg dem senast, hur många de var och sätt igång och leta – det är bråttom! Tiden är helt avgörande om de försvunna ska kunna räddas. Är du i Sverige så ring Räddningstjänsten på 112 så fort det är möjligt.

Upptäck mer inom snöskoter

Facebook

Instagram