Sök på Svedea.se

Kattchipparturnén med Svedea inleds i Norrtälje 10 september.

Kattchipparturnén med Svedea inleds i Norrtälje 10 september.

2022-08-31

Svedeas tidsbokning för chipmärkning av katter är öppen!

Nu kan kattägare på ett antal orter runt om i Sverige boka chippningstid för sin kisse, helt gratis! Efter årsskiftet måste nämligen alla katter id-märkas och registreras. Det vill Svedea uppmuntra genom att chipmärka katter med hjälp av sin turnébuss.

Svedeas certifierade kattchippare kommer att besöka ett antal orter med sin turnébuss under september till början av november. De som bor i närheten kan nu boka tid och på några minuter få sin katt skonsamt märkt med ett mikrochip mellan skuldrorna, utan kostnad.

– Vi har under sommaren låtit utbilda våra djurombud och specialister i hur man id-märker en katt med chip och de står väl rustade. Det går fort att föra in chippet som inte är större än ett riskorn och känns inte mer än en vaccination för katten, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkring på Svedea.

Tidsbokning på chippakatten.se

chippakatten.se väljer kattägaren ort och kan sen klicka sig vidare för att hitta en tid som passar. Vissa orter erbjuder drop in-tider.

Turnéplan för Svedeas chippningsbuss

Första anhalten på turnén är Norrtälje den 10 september och följs sedan av flera orter – exempelvis Sundsvall, Värnamo, Motala och Finspång.

– Vi hade förstås gärna besökt fler orter om det hade varit möjligt. Men vi är stolta över att kunna bidra till att få fler katter id-märkta och är övertygade om att vår insats gör skillnad. Både för kattens status och inte minst för kattägarna, säger Odd Einar.

Viktigt att registrera katten

När chippningen är klar får kattägaren med sig en unik kod. Det är den som gör det möjligt att spåra en bortsprungen katt till sin ägare. Jordbruksverkets register öppnar efter årsskiftet och det är då viktigt att kattägaren registrerar sin katt med hjälp av koden.

Fakta: Den nya lagen
Från 1 januari 2023 gäller en ny lag om id-märkning och registrering av katter hos Jordbruksverket. Lagen har tagits fram för att höja kattens status som husdjur och gör det möjligt att spåra bortsprungna katter till sina ägare. Mer information finns på Jordbruksverket.

För mer information kontakta:

Odd Einar Bruem

Chef djurförsäkring

08-790 03 33 oddeinar.bruem@svedea.se

Facebook

Instagram