Sök på Svedea.se

2020-08-13

Svedea: Skaffa bara katt om du kan garantera ett tryggt hem

Lördag 15/8 är det Hemlösa djurs dag. Bara i Sverige uppskattas antalet hemlösa katter till minst 100 000. En del springer bort utan att hitta hem, andra överges av samvetslösa ägare. Svedea vill se en lag på ID-märkning och att kattägare tar ett större ansvar för sitt djur.

Enligt djurskyddslagen ansvarar djurägaren för att djuret sköts om och mår bra – att överge sitt djur är straffbart. Jordbruksverkets nya regler föreskriver dessutom att alla utekatter bör kastreras för att inte föröka sig okontrollerat.

– Vi är tacksamma för att djurskyddet skärpts. Men det räcker inte för att lösa problemet med hemlösa katter. För det första måste man ställa sig själv frågan om man verkligen är beredd på att ta det ansvar som krävs innan man skaffar katt. En katt är ingen sak man kan strunta i om man tröttnar. För det andra vill vi se en lag om obligatorisk ID-märkning, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkring på Svedea.

Svedeas lösning på problemet med hemlösa katter

För att komma tillrätta med hemlösa katter krävs en kombination av åtgärder, men främst insikten att man har ett stort ansvar som kattägare.

  • En katt kan bli runt 20 år. Skaffa bara katt om du är beredd att ta fullt ansvar för den så länge den lever.
  • Läs på vad som gäller för dig som kattägare, t.ex. Jordbruksverkets nya regler.
  • Kastrera katten om du inte tänkt ha den för avel, framför allt om det är en utekatt.
  • ID-märk och registrera katten hos DjurID.se och Sveraks id-register så den kan spåras till dig om den försvinner.
  • Hittar du en katt som du misstänker är hemlös? Börja med att försöka hitta ägaren. I annat fall kan du göra en anmälan till Länsstyrelsen. 

Hemlösa djurs dag 15/8

Lördag 15/8 är det Hemlösa djurs dag. Då uppmärksammar Svedea landets hemlösa katter genom att donera bidrag till två katthem som röstas fram på Facebooksidan Svedea katt.

– Landets katthem gör fantastiska insatser för hemlösa katter. Men de kämpar med små medel och har inte resurser att ta emot fler katter än de gör idag. Med bidragskampanjen vill vi uppmärksamma deras arbete och lämna ett bidrag till två av hemmen. Det är tredje gången vi genomför aktiviteten och det enorma gensvaret visar att det här är något som ligger kattälskare varmt om hjärtat, avslutar Odd Einar Bruem.

Svedeas katthemsaktivitet på Facebook.
Mer om hemlösa katter.

Lagar och regler om att ha katt

För mer information kontakta:

Odd Einar Bruem

Chef djurförsäkring

08-790 03 33 oddeinar.bruem@svedea.se

Facebook

Instagram