Sök på Svedea.se

En katt sitter i skogen

Hemlösa katter – ett problem året om

Det talas ibland om sommarkatter som överges efter semestervistelsen i fritidshuset. Men katter blir hemlösa alla årstider. Att märka och ägarregistrera katten är till stor hjälp för att få tillbaka sin kisse.

Hundratusen hemlösa katter

I Sverige finns ungefär 1,4 miljoner katter. Av dessa uppskattas att 100 000 är hemlösa och katthemmen kan bara ta emot en bråkdel. Av de katter som lever på egen hand har många smitit från sina ägare och en hel del är födda utomhus. Sen finns det katter som har övergivits medvetet.

Lag mot att överge katten

Sedan 1 april 2019 gäller en ny djurskyddslag som förbjuder ägare att överge sin katt eller annat tamdjur. För den som bryter mot lagen kan böter eller fängelse i upp till 2 år vänta.

Hemlösa katter lider

Även om katter är skickliga jägare är brist på föda den största risken med hemlöshet. Köld, rovdjur och sjukdomar är andra faktorer som gör ett kattliv i "frihet" livsfarligt. Många lider och överlever inte första året som hemlös.

Sommarkatter – en myt?

Hur pass vanligt det är med katter som lämnas vind för våg efter sommaren är svårt att veta. Det förekommer att hjärtlösa människor medvetet överger katten just efter sommaren. Men många katthem vittnar om att det finns många vinter-, vår- och höstkatter också. Katter kommer bort eller överges året om.

Kastrera katten

De flesta hemlösa katterna är resultat av okastrerade katter som parat sig. Tusentals nya kattkullar hade inte behövt födas in i hemlöshet om ägarna hade kastrerat sina katter, såväl honor som hanar. Kastrering av en hankatt kostar från cirka 700 kronor och en honkatt kan kosta det dubbla. Jämför priserna mellan olika veterinärer, det kan skilja en hel del.

Från 1 januari 2023 måste alla katter märkas

Som kattägare ska du märka och registrera din katt hos Jordbruksverket enligt en ny lag. Bakgrunden är att höja kattens status som husdjur. Dessutom ökar förstås chansen att få tillbaka ditt djur om den är ID-märkt och registrerad. Om du dessutom kompletterar med ett halsband med kontaktuppgifter så blir det ännu enklare att få tillbaka din katt.

Om katten försvinner

En utekatt som inte kommer hem kan ha helt naturliga förklaringar, i synnerhet om det gäller okastrerade hankatter som har ett revir att bevaka. Om den inte kommer när du ropar och grannarna inte sett den kan du prova att sätta upp efterlysningslappar i området. Är den märkt och ägarregistrerad kontaktar du DjurID.se och Sveraks id-register. Dyker inte katten upp gör du en förlustanmälan hos Polisen eller ringer 114 14.

Anmäl djurplågeri

Om du ser att en katt eller hund utsätts för djurplågeri eller vanskötsel ska du kontakta Polisen. Är det ett pågående brott eller angrepp ringer du 112. Vill du anmäla ett tidigare brott eller tipsa Polisen ringer du 114 14. Du kan även anmäla bristande djurhushållning till Länsstyrelsen på din ort. Du kan vara anonym.

Gör så här om du hittar en hemlös katt

Hittar du en katt som verkar övergiven kan du följa dessa sju steg:

Facebook

Instagram