Sök på Svedea.se

Rasta inte hunden runt tolvslaget på nyår.

Rasta inte hunden runt tolvslaget på nyår.

2022-12-28

Så skyddar du hunden mot nyårssmällandet

Ungefär en kvarts miljon hundar är skotträdda och kan få en skräckupplevelse när smällandet runt nyår sätter fart. Svedea tipsar om hur du kan mildra obehaget för din hund.

Varje år blir hundar skrämda och sliter sig på grund av nyårsraketer och smällare. Förutom att stressen kan skapa livslånga problem är risken stor att en panikslagen hund rusar ut i trafiken med tragiska olyckor som följd.

– Vi är oroliga att antalet nyårsrelaterade skador med hundar ska öka i år. Anledningen är att vi har rekordmånga hundar i Sverige plus att vi har väldigt många ovana hundägare som inte hunnit lära sig hur man ska hantera en skotträdd och skräckslagen hund, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkring på Svedea.

Så skyddar du hunden runt nyår

En skotträdd hund tar tid att vänja vid höga ljud, smällar och ljuskrevader på himlen. Men det finns tips att ta till även med kort framförhållning. Här är Svedeas bästa råd inför nyår:

  1. Se till att hunden är rastad i god tid och gå inte ut runt tolvslaget. Hundar flyr i panik varje år när pangandet börjar.
  2. Om inte din hund visar tecken på oro behöver du inte göra det heller. Men var uppmärksam.
  3. När ni går ut – ha hunden i halsband eller sele med rejält koppel, gärna med koppelöglan runt handleden.
  4. Smällandet kan pågå dagar både innan och efter nyårsafton. Använd gärna godis eller ben som förebyggande distraktion.
  5. Förbered hemmet – dra ner persienner och försök dämpa ljudet så gott du kan. Bygg en ljuddämpad koja under matbordet, gärna med hjälp av tungt tyg.
  6. Fetvadd i hundens öron eller hörlurar kräver ofta träning, men prova. Belöna med godis.
  7. Stressdämpande åtgärder – Adaptil halsband utsöndrar motsvarigheten till hundens lugnande feromon. Det finns även kosttillskott som dämpar stress och oro.
  8. Massera gärna din hund, beröring har också en lugnande effekt.
  9. Visa inte medlidande med din hund, det bekräftar bara hundens rädsla.
  10. Var nära din hund så den känner ditt stöd.

Mer om att vänja din hund vid nyårssmällare.

För mer information kontakta:

Odd Einar Bruem

Chef djurförsäkring

08-790 03 33 oddeinar.bruem@svedea.se

Facebook

Instagram